Zlatan Ibrahimovic

Ingmar Stenmark och Björn Borg hade sin storhetstid på 70- och 80-talet vilket gör att dagens ungdom kanske bara känner till dessa vid namn och inte nödvändigtvis har sett deras prestationer. En av dagens moderna sportprofiler behöver dock ingen närmare presentation, då det inte finns många svenskar därute som inte vet vem Zlatan Ibrahimovic är, oavsett om man är sportintresserad eller inte, så ringer namnet en klocka.

Vi talar förstås om Sveriges bästa fotbollsspelare i modern tid, en spelare som är aktiv än idag, även om han i skrivandes stund återhämtar sig från en lårskada. Zlatan föddes i Malmö den 3 oktober, 1981, med föräldrar som flytt kriget i forna Jugoslavien, med en far som var från Bosnien och en mor som kom från Kroatien. Han hade en tuff uppväxt, med föräldrar som skiljde sig när Zlatan var väldigt ung. Lägg sedan till att familjen bodde i ett väldigt invandrartätt område i Malmö, Rosengården och livet där var långt ifrån enkelt. Under sina yngre år var Zlatan, enligt egen utsago både en cykeltjuv och en som mobbade utsatta i skolan. Räddningen skulle komma i tonåren, när han växte till sig och blev en lång, flexibel tonåring med en klar talang för fotboll.

Fotbollskarriären

Att spela fotboll var något som Zlatan hade drömt om sedan han var ung, då med den kände Ronaldo som sin personliga idol och en spelare som han såg upp till och ville bli lika bra som. Detta var också det som sporrade Zlatan till att träna hårdare än alla andra, att jobba mer på planen och verkligen ge 110% varje gång han spelade. Det gav också resultat då han som 18-åring landade sitt första proffskontrakt i laget han älskade mest av alla, hemmalaget Malmö. Med Zlatan på planen och hans hårda arbete lyckades man tillsammans avancera laget upp från de lägre divisionerna mer eller mindre direkt efter att han börjat spela med dem. Allt detta hårda arbete som Zlatan hade lagt ner skulle också fånga internationellt intresse och många scouter fanns på plats för att se denne talangfulle svensk spela. Mest intresserade var Ajax, som genom sin scout lyckades övertala Zlatan att komma ner på ett besök, se deras anläggning och väl där diskutera kontrakt. Sagt och gjort han begav sig och landade således också en plats i laget och detta blev då starten på den otroligt framgångsrika fotbollskarriär som Zlatan haft till dags datum.

Fotbollskarriären

Fotbollskarriären

Sedan hans vistelse i Ajax har han flyttat runt om i Europa med stopp i Italien och Juventus samt Inter Milan. Därefter gick resan vidare till Spanien där ett av världens bästa lag ville ha över honom, F.C Barcelona men vistelsen där blev kortvarig och istället fortsatte nu resan över till Frankrike och PSG eller Paris Saint-Germain där han förblev under ett par säsongen innan resan tog honom vidare till England och Manchester United vilket är det sista laget som svensken har spelat för.

Framtiden för denne talangfulle spelare är oviss mer än att han inte kommer att stanna kvar i Man U. Med sin skada väntar nu månader av rehabilitering och det ryktas om att LA Galaxy blir nästa lag som han kommer kalla sitt hem.