Ulrika Knape – OS-guld som 17-åring

Ulrika Knape fick ett andra genombrott när hennes dotter gjorde succé i unga år som simhoppare. Idag är Ulrika gift och heter numer Ulrika Knape Lindberg, men det var när hon var ung och hade sin karriär inom simhoppet som hon bara hette Knape och därifrån vi känner igen hennes insatser i den blågula dräkten. Hon är idag en av de svenska simhopperskor som har bäst meriter. Den enda som egentligen kommer i närheten av Ulrikas meriter är hennes dotter Anna Lindberg. Ulrika tog i sin karriär bland annat två OS-guld och två OS-silver. Efter sitt första guld fick hon dessutom Svenska Dagbladets Bragdguld 1972.

Tidigt med ungdomslandslaget

Ulrika växte upp i Göteborg. Det var även här hon föddes 1955. Hon började tidigt med simning och simhopp och hon var bara tio år när hon första gången var med i det svenska ungdomslaget. Förutom att ha lyckats ta hela 39 SM-guld i simhopp har hon även lyckats ta ett guld i fjärilsim 1968. När hon var 14 år, 1969, var hon med i Europacupen nere i Italien där hon överraskade och tog hem segern. Hon blev snabbt en av de mest ansedda simhopperskorna i världen och när det vankades OS 1972 kom hon med i det svenska laget. Hon var då 17 år och lyckades helt otroligt ta hem guden i höga hopp. Året efter var hon med i VM och då vann hon återigen guldet i höga hopp. I svikthopp lyckades hon med att ta silvermedaljen. Hon fortsatte sin framgångssaga 1974 och få var det under EM hon tog hem två guldmedaljer. Hon blev än en gång uttagen i det svenska OS-laget 1976. Det blev hennes sista internationella mästerskap och även här tog hon ett guld.

Tidigt med ungdomslandslaget

Tidigt med ungdomslandslaget

Kort och intensiv karriär

Ulrika hade en väldigt kort karriär, men hann ändå bli otroligt känd för sina fantastiska insatser i de blågula färgerna. Hon valde att studera till idrottslärare redan vid en ålder av 21. De senaste åren har hon kommit att bli känd igen, men mer som tränare åt sin dotter Anna Lindberg som även hon har haft stora internationella framgångar och tagit medaljer inom simhopp. Det är inte bara som tränare och idrottslärare hon har jobbat. Hon har varit den svenska förbundskapten i simhopp sedan 2005 och även sportchef för simhoppslandslaget. Innan det blev hon redan 1989 invald i Svenska Dagbladets bragdnämnd. Det är inte bara Ulrika och dottern Anna som har varit simhoppare, även maken Mathz Lindberg har tidigare tävlat inom simhopp. Han tog under sin karriär hela 29 SM-guld. Ulrika tog under sin karriär förutom de 39 gulden i simhopp även fyra i simning. På senare år han hon även hunnit med att vara med i Mästarnas mästare, tv-programmet i SVT. Hon var med i säsongen som var under 2010. Det är få personer som har gjort en så pass kort karriär inom en sport och ändå hunnit med att prestera så mycket. Hon har dessutom fortsatt att ge tillbaka till sporten i form av sitt jobb som förbundskapten och sportchef.