Ulla Håkansson – 81 år och satsar fortfarande på elitnivå

I Sverige har vi en kvinna vid namn Ulla Håkansson som har funnits med i den absoluta världseliten sedan 1971. Hon gör fortfarande idag ett stort avtryck inom svensk ridsport. Genom åren har hon lyckats ta helt fantastiska 29 stycken medaljer vid olika mästerskap. Dessutom är hon en kämpe och låter inget stoppa henne.

En stroke och diskbråck stoppar inte Ulla

Det finns verkligen inget som stoppar Ulla från att fortsätta vilja bli bättre . Senast 2017 var hon med och deltog i Nations Cup, en tävling på absolut toppnivå och hon gjorde dessutom bra resultat. Tidigare har hon råkat ut för både en stroke och sedan snart 20 år har hon haft diskbråck. Det var till stor del diskbråcket som höll tillbaka både hennes ridning och hennes tävlande. För att sätta ännu en siffra hade hon år 2010 varit en aktiv tävlingsryttare i 60 år. Vi kan säga att hon på många sätt har varit med  genom stora delar av den moderna ridutvecklingen av dressyrsporten både i Sverige och internationellt. Ulla Håkansson föddes 1937. Intresset för hästar och ridsport ärvde hon av sin far.

Redan vid ett års ålder satt hon för första gången på en häst och hon lärde sig rida innan hon började skolan. Den första häst hon hade var en ponny som hon delade med sin syster. Hon var tio år när de fick ponnyn. Det var när hon var runt 30 år som de stora framgångarna började. Hon hade slutat med banhoppning som hon red i början av sin karriär och gjorde ett val att fortsätta med dressyr. Även om hon har sina absolut största framgångar i dressyr hann hon med att ta två silver på SM i banhoppning innan hon sadlade om. Det var 1966 och 1967 som hon lyckades med bedriften att ta medaljerna i banhoppning. Efter medaljen på SM 1967 skadade sig hennes häst Ajax. Hon kunde då välja mellan att avsluta karriären tillsammans med hennes partner, eller att sadla och börja träna honom i dressyr. Det är väldigt ovanligt att en och samma häst är så talangfull inom två ridsportgrenar, men Ajax var en fenomenal häst.

En stroke och diskbråck stoppar inte Ulla

En stroke och diskbråck stoppar inte Ulla

Rekord i medaljer på SM

När det kommer till vilka mästerskap hon har tagit flest medaljer i är det överlägset SM. Hon tog mellan åren 1970-1999 tolv SM-guld. En helt fenomenal siffra som kommer att bli svår att överträffa. Två gånger tog hon guld med det svenska landslaget på EM, 1971 och 1997. Förutom att ta en massa medaljer har hon också blivit tilldelad Svensk Ridsports Hederstecken. Det var inte bara i EM hon tog medaljer. Hon har ridit fyra OS genom åren. Även här har hon lyckats med att ta medalj. Två brons har hon fått med sig hem som hon har tagit tillsammans med det svenska laget.

Det var i München 1972 och Los Angeles 1984. Det som gjorde att hon fick dra ned på sitt tävlande och inte rida fullt ut på den internationella nivån var att hon i början på 2000-talet drabbade henne. Hon valde då att mer fokusera på att träna yngre dressyrryttare. Hästen Ajax, som hon har tagit de allra flesta tillsammans medaljerna med har hon hunnit med att skriva en bok om. För att föra dressyrsporten och de unga ryttarna framåt i Sverige startade hon 2005 en fond, Ajaxfonden, där en vinst på 200 000 kronor delas ut till framstående unga ryttare. Tanken med stipendiet är att bidra till att de ska få bidrag till träning. Kravet hon har ställt är att de som söker ska ha ett betyg från gymnasiet.