Therese Alshammar

En av våra mest välmeriterade simmerskor någonsin är Therese Alshammar. Hon är från Sundbyberg utanför Stockholm och föddes 1977. Betänker man att hon har tagit hela otroliga 72 internationella medaljer förstår man att hon inte bara är i en klass för sig i Sverige utan faktiskt hela Europa och är den  simmerska som har tagit allra flest medaljer i internationella mästerskap genom tiderna. Det ärofyllda Jerringpriset belönade svenska folket henne med 2010 och året efter fick hon Svenska Dagbladets guldmedalj. Medaljregnet stannar inte där utan hon fick även år 2012 H.H. Konungens medalj 2012.

Började tidigt med simning

Hon kommer från en familj där simning har varit en självklar del och började redan i tidig ålder. I början av sin karriär var det ryggsim som var hennes gren. Det var först i slutet på 90-talet som hon gick över till frisim. Efter det gick hon över till fjärilsim. Den internationella debuten kom redan 1993 och det vid EM i Sheffield. En fjärdeplats på 100 meter ryggsim var hennes bästa resultat det mästerskapet. Det var först år 2000 som hon slog till på riktigt och visade vad hon går för. Här var det både segrar och världsrekord på 50 och 100 meter frisim på kortbana hon tog hem. När EM gick senare samma år tog hon dubbla EM-guld på samma distanser, långbana. Hon tog med sig två silver från OS i Sydney.

I Aten fyra år senare kom hon på fjärdeplats. Endast fyra hundradelar från den som tog silver. 2007 var ett år när hon slog till och tog guld. Det var i 50 meter fjärilsim under VM. Hon lyckades även med bedriften att ta ett silver i 50 meter frisim. Under –08 och –09 kom en ny typ av simdräkter. De var i gummi och kom att förbjudas redan 2010. När Therese simmade i OS i Beijing 2008 hade hon en dräkt av gummi. Dessvärre sprack den precis innan starten av semifinalen och hon missade därigenom finalen. Året efter fortsatte hon ta medaljer på VM. Det var ett silver hon tog hem på 50 meter frisim. Två år efter, 2011, slog hon till och tog ett guld på samma distans.

Började tidigt med simning

Började tidigt med simning

Tagit världsrekord på många distanser

Hon har haft världsrekord på flera distanser. 50 meter fjäril på både kort och lång bana. Rekordet på kort bana lyckades hon ta 2009 på Eriksdalsbadet i Stockholm när det var världscuptävlingar. Dessutom har hon haft världsrekordet på 50 meter och 100 meter frisim. Då på kortbana. Under en period 2009 hade hon världsrekordet på 100 meter medley på kortbana. Therese har bott på flera platser i världen och tränat. I slutet på 90-talet var hon i USA under en period. Hon kom sedan hem till Europa där hon först var i Tyskland och sedan åkte vidare till England. Under några år spenderade hon vintersäsongerna i Australien. Efter 2012 flyttade hon till Schweiz tillsammans med sin sambo som varit hennes tränare sedan 2003. De har idag två söner tillsammans. Hon avslutade sin karriär 2016.