Stefan Edberg

Om vi talar om svensk tennis, så finns det inte allt för många namn som man kan förknippa med tennis och toppskiktet inom tennis. Ett av dessa är dock Stefan Bengt Edberg, mer känd som Stefan Edberg, en svensk tennisspelare som under sin karriär lyckades nå rankingen som världsetta, förste svenske tennisspelare att nå denna position efter att Björn Borg dragit sig tillbaka. Edberg föddes 1966 och hans tenniskarriär tog fart på allvar under 1983 då han som junior, blott 17 år gammal, lyckades vinna årets alla fyra Grand Slam titlar, något som skrev in honom i historieböckerna som den första och fortfarande ända spelaren att vinna alla fyra och kunna titulera sig ”Junior Grand Slam”.

Det var också under 1983 som han inledde sin professionella tenniskarriär och även tog sin första titel som proffs, dock en dubbelstitel vid en tävling i Basel. Detta blev också starten på något riktigt stort då han relativt snabbt tog sig upp i världsrankingen för att till slut landa på förstaplatsen inom både singel och dubbelrankingen. Från 1985 fram till 1996 lyckades Edberg vinna inte mindre än sex Grand slam turneringar i singel och tre Grand Slam i dubbel. Till detta tog han även hem Masters grand Prix och bidrog till att det svenska landslaget vann Davis Cup inte mindre än fyra gånger. Han lyckades också vinna den inofficiella olympiska turneringen som hölls vid 1984 års sommar-OS.

Hans största kännetecken från hans aktiva karriär var hans spelstil, där hans fokus låg på serve och volleyspel, alltså där han slog sin serve och gick sedan direkt på nät och attackerade motståndaren. Väldigt få spelare har lyckats bemästra denna spelteknik så pass bra som Edberg. Anledningen till att han valde detta var att han inte hade en sådan tung serve som exempelvis Pete Sampras eller Boris Becker som han tampades mot under sin karriär. Men han hade oerhörd kontroll på sin serve och detta tillsammans med hans snabba fotarbete och längd, gjorde honom till nästintill ostoppbar framme vid nätet. För att ge sig själv lite extra tid kunde han även medvetet slå en långsammare serve än normalt, alltså raka motsatsen mot vad motståndarna gjorde.

Nu betydde detta inte att han enbart var en serve och volley spelare då detta knappast hade räckt till för att ta honom upp till förstaplatsen i världsrankningen. Han hade riktigt bra grundslag och framför allt hans backhand, ett slag som var ett av hans mest effektiva vapen och en av de bästa backhandslag under denna period.

Efter tenniskarriären

Efter tenniskarriären

Efter tenniskarriären

Efter att Edberg drog sig tillbaka från proffskarriären inom tennis började han spela squash, något som snabbt utvecklades till en sport där han tillhörde den svenska eliten. Han var också en av de stora bidragande faktorerna till att sporten växte som den gjorde under 90-talet.

Men bara för att han slutade med sin proffskarriär betydde detta inte att han lämnade tennisen bakom sig helt och hållet. Genom åren har han spelat en rad uppvisningsmatcher samt turneringar riktade mot före detta APT proffs. Han började även arbeta som coach och mentor, där han under 2013 skrev kontrakt med ingen mindre än världsettan Roger Federer, ett samarbete som höll under ungefär ett år.