Sportvärlden och kända profiler – Gunde Svan

Trots att Sverige är ett relativt litet land, om man tittar på befolkningsmängden, så har vi genom åren lyckats få en mängd framgångsrika idrottare inom en rad olika sporter, men där kanske majoriteten av de mest framgångsrikaste har utövat någon form av vintersport, med Pernilla Wiberg, Thomas Wassberg, Ingmar Stenmark, Peter Forsberg och Mats Sundin, för att nämna några.

En individ som vi kan lägga till denna skara är Gunde Svan, född den 12 januari, 1962. Under sin storhetstid var han Sveriges och världens bäste ländskidåkare, med en rad framskjutna placeringar under sin tävlingskarriär, däribland fyra guld, ett silver och ett brons under olika OS-tävlingar tillsammans med inte mindre än sju guld, tre silver och ett brons under FIS världsmästerskap. Han är numera, sedan en lång tid tillbakadragen från aktiv åkning men är fortfarande involverad i sporten genom bland annat som aktiv styrelsemedlem i internationella skidförbundet.

Gundes skidhistorik

Under sin aktiva skidkarriär blev Gunde Svan ett riktigt känt namn inom skidkretsar, inte bara inom Sverige men även runt om i världen, framför allt för sin hängivenhet till sporten och hans öka för detaljer. Ett bra exempel på detta är den lättmetall han använde som spetsar på sina stavar istället för den traditionella metallen som tillverkarna använde, detta gjorde att han sparade fyra gram per stav, vilket i sig kanske inte låter så mycket men lägger du ihop detta med 2 timmars skidåkning, ja då blir det helt plötsligt en hel del som han skar ner på när det gäller den sammanlagda vikten. Hans stora internationella genombrott i större sammanhang kom vid olympiska spelen under 1984, där han vann två guld, 15 km samt stafett, en silvermedalj på femmilen, samt en bronsmedalj på 30km. Han följde sedan upp dessa OS-framgångar med att vinna ytterligare två OS-guld i efterföljande vinter-OS i Calgary under 1988. Utöver detta vann han även sex VM-guld under sin karriär tillsammans med fem sammanlagda världscuptitlar.

Gundes skidhistorik

Gundes skidhistorik

Svan skiftar fokus

Efter att Gunde la sina skidor på hyllan började han istället att fokusera på att köra rally där han deltog i både SM och FIA European Championship for Rallycross Drivers där han tog hem en bronsmedalj i division 1 – Grupp N under 1995 års säsong samt att han tog ett SM-guld och allt detta med sin Toyota Celica GT-Four. En av de större anledningarna till att Gunde valde att fokusera på en annan sport efter skidåkningen var på grund av att många kallade honom för en naturlig skidåkare samtidigt som han själv menade på att allt handlade om viljestyrka och dedikation som också framgång av hans kända ”uttryck” där ”ingenting är omöjligt”. Han tillämpade samma metoder gentemot sin körning som han gjorde under sin skidåkning och resultatet av detta blev bland annat ett reaktionstest som han byggde själv och tränade sin reaktion och starter.

Hans rallykarriär tog dock slut under 1996 efter att löften från teambossen inte uppfylldes.  Han drog sig då tillbaka från att köra, för att istället fokusera på en karriär i tv-rutan, som bland annat värd för gladiatorerna, fångarna på fortet och sedan även bingolotto.