Sportvärlden och kända profiler – Anja Pärson

Först skämdes vi bort med att ha Ingmar Stenmark åkandes ned för pisten, något som fick oss svenskar att sitta klistrade framför tv:n när det var dags för honom att åka. Kommer även ihåg hur man rullade in en TV in i klassrummet när jag gick i femte eller sjätte klass, så att vi alla kunde få se honom åka.

Efter Stenmarks storhetstid dröjde det ett tag innan vi fick nästa riktigt stora stjärna inom utförsåkning, Pernilla Wiberg men hon i sin tur sporrade många svenska tjejer att fokusera på, och aktivt jobba med målet att nå stora framgångar och en av dessa var Anja Pärson. Det kanske mest intressanta med Anja var att hon kom från samma lilla by som Ingmar Stenmark, Tärnaby, ett samhälle beståendes av omkring 500 bofasta.

Anjas allra första framgång kom under 1999 när hon vann sin första världscuptävling, något som skulle bli starten på en enastående och högst framgångsrik karriär med en enorm skörd av medaljer, 16 sammanlagt.

Konkurrensen sporrade henne

Det som verkligen fick Anja att prestera på topp var hennes konkurrenter, då dom triggade henne till att träna hårdare, köra tuffare och våga mer. Med en enorm vinnarskalle fanns det bara ett mål i sikte för henne och det var överst på prispallen. Resultatet av detta blev några enastående bataljer mellan Pärson och Janica Kostelic från Kroatien. Tillsammans pressade dom varandra till att dominera utförsåkningen under de kommande åren.  Anjas första OS-framgångar kom under 2002 års OS i Salt Lake City i form av en silvermedalj i storslalom, efter just Kostelic och en bronsmedalj i slalom. Hennes första guld skulle dröja fram tills OS i Turin fyra år senare, när hon tog hem segern i hennes favoritgren, slalom, tillsammans med brons i kombination och störtlopp.

Konkurrensen sporrade henne

Konkurrensen sporrade henne

En mästare i alla kategorier

Efterföljande år när världsmästerskapet hölls här på hemmaplan i Åre, lyckades Pärson med prestationen att ta sig upp på pallen i alla kategorier, med inte mindre än tre förstaplatser av fem möjliga. Hon skrev därmed också historia genom att bli den första kvinnan i världen att bli världsmästare i alla tre event samtidigt. Sen under 2008, med en seger i kombinationen under tävlingen i Crans Montana i Schweiz, tog hon sig också in i en väldigt exklusiv cirkel med kvinnliga åkare som lyckats vinna alla fem olika kategorier i världscupen, slalom, storslalom, super-g, störtlopp och kombination.

Ett fall och ett brons

När det sedan var dags för Whistler Mountain i Vancouver, Kanada hoppades Anja ännu en gång på stora framgångar och nu framför allt i fartgrenarna men ett fall vid sista hoppet i störtloppet gjorde att hennes drömmar krossades. Det såg värre ut än vad det var så hon lyckades komma tillbaka för att ta en bronsplats i kombinationen, som blev hennes sjätte olympiska medalj totalt! Under sin långa karriär lyckades Anja med mycket, och skrev in sig i svensk sporthistoria som en av de bästa svenska åkarna genom tiderna, vid sidan av Pernilla Wiberg. 41 världscupsegrar är ett bevis på detta, om inte annat!