Spelarna bakom “När vi gräver guld i USA”

Året som kom att bli ett avtryck i hela Sveriges fotbollsvärld var 1994. Det här var en tid innan huliganer hade tagit över arenorna. Vi gick på fotbollsmatcher för att njuta av spelet och heja på vårat favoritlag. IFK Göteborg hade ett stadigt tag som det bästa laget i Sverige och kunde emellanåt ha en liten chans i Premier League.

Mitt i sommaren skulle fotbolls VM gå av stapeln i USA. Den nybildade gruppen GES, en förkortning för bandmedlemmarnas efternamn Anders Glenmark, Thomas Orup Eriksson och Niklas Strömstedt, gjorde VM-låten När vi gräver guld i USA. Låten kom att bli en riktig sommarplåga, men det med all rätt. Sverige kom till VM som ett lag i mellanklassen och spelade som aldrig förr. Match efter match lyckades laget med prestationer som fick en att känna sig som en äkta svensk. Vi köpte Sverige-tröjor och bänkade oss framför en TV så snart det var dags för nästa match. Nya stjärnor vaknade till liv och ingen glömmer väl Tomas Brolins deltagande i den kända frisparken mot Rumänien tillsammans med Stefan Schwarz.

Tomas Brolin – en av nyckelpersonerna under VM

Under VM i USA gjorde Tomas Brolin en storslagen insats. Han var helt klart en av de absolut viktigaste spelarna i laget. I flera matcher kom han med briljanta spelidéer och stod för flera mål. Han blev efter kallad för att vara en av hjältarna. Brolin var en av de absolut främsta svenska spelarna under den första halvan av nittiotalet. Han började sin karriär i allsvenskan redan som 17 åring under tiden han gick på fotbollsgymnasiet i Sundsvall. I den första matchen han spelade slog han igenom stort. GIF Sundsvall spelade mot IFK Norrköping och vann med hela 6-0. Brolin gjorde hattrick och stod för tre av de sex målen. Vi som har sett hans målgest kommer säkert ihåg den än idag. Killen som hoppade upp och snurrade ett varv med handen upp i luften. Det var under den här första matchen i allsvenskan som den kom till av en slump.

Tomas Brolin – en av nyckelpersonerna under VM

Tomas Brolin – en av nyckelpersonerna under VM

Tomas i VM

Under VM kom en förändring för Tomas som antagligen gjorde att vi fick sådant enormt intresse för hans spelande. Han förflyttades från anfallarpositionen ned till att vara mittfältare. Det här skapade utrymme för att hans otroligt kreativa spelsida skulle få utlopp. Vi fick se enkla lösningar som ungdomar ibland spelade när de spelade hemma på gårdarna med andra ungdomar.  Under turneringen fortsatte han att leverera mål även om han förflyttats bakåt ett steg till mittfältarlinjen. Han stod själv för tre mål och spelade fram till ett gäng andra mål. Det var ändå mest det kreativa spelet som han hyllades för och att han lyckades lyfta hela det svenska laget med sitt spelande. I slutet av turneringen uppmärksammades hans enormt bra spel genom att han fick vara med i turneringens världslag med de spelare som stod för bäst prestationer. Tyvärr bröt Brolin foten under en fotbollsmatch 1998. Han kom aldrig tillbaka i den form han var innan och det var i samma veva som han valde att avsluta sin karriär som fotbollsspelare.