Sarah Sjöström – EM-guld som 14-åring

En av våra yngsta EM- medaljörer någonsin är Sarah Sjöström. Det var i början av 2008  och hon var bara 14 år gammal. Det var EM och unga Sarah hade blivit uttagen i det svenska laget. Hon gjorde bra kval och när det kom till final slog hon till och vann 100 meter fjärilsim. Det var inte bara 2008 hon gjorde storslagna lopp utan hon var även världsrekordhållare under tre år innan det blev slaget 2012. Hon var ändå tillbaka och såg till att världsrekordet skulle bli hennes igen 2015 och det håller i sig än idag.

Redan tagit massvis med mästerskapsmedaljer

Sarah har idag lyckats med bedriften att trots att hon fortfarande är ung, född 1993, lyckats med bedriften att ta hela 21 guld på VM och EM. Då är ändå inte de tre medaljer hon tog med sig hem från OS i Rio medräknade. Där tog hon ett guld på 100 meter fjärilsim, ett silver på 200 meter fjärilsim och ett brons på 100 meter frisim. När hon tog guldet satte hon även nytt världsrekord igen på tiden 55,48 sekunder. Sarah började med sin simträning när hon var nio år gammal.

Det var i samband med att familjen flyttade till Haninge söder om Stockholm som hon började med att simma. Det dröjde inte länge förrän hon vann ungdoms-SM och sedan tog medalj på junior-SM. Det var på ungdoms-SM 2007 som hon visade framfötterna ordentligt. Hon tog ett guld på 100 meter frisim, ett silver i hennes paradgren fjärilsim och i stafetten på 4×100 meter frisim fick hon med sig ett brons hem.  Förbundskaptenen för seniorlandslaget valde då att ta ut henne till det svenska landslaget.

Redan tagit massvis med mästerskapsmedaljer

Redan tagit massvis med mästerskapsmedaljer

Det stora genombrottet

Det stora internationella genombrottet kom när hon deltog i EM i holländska Eindhoven 2008. Finalen gick av stapeln den 22 mars och Sarah var med i startfältet på 100 meter fjärilsim. Innan finalen hade hon redan lyckats med bedriften att slå det svenska rekordet. Guldmedaljen gjorde att hon är den yngsta svenska guldmedaljör någonsin i ett större mästerskap. Hon blev efter det här även uttagen att vara med i det svenska OS-laget senare under åren, men det gick inte lika bra som det hade gjort på EM. Hennes framgångar ledde ändå till att hon det året blev tilldelad utmärkelsen Årets nykomling på Svenska idrottsgalan.

Pris på Svenska idrottsgalan fortsatte hon med även året efter men då i kategorin Årets prestation. Till grund för priset låg hennes otroliga simning på VM. På VM hade hon inte bara lyckats med att ta guld, utan även sätta rekord i all tre loppen hon gjorde. I försöken satte hon ett nytt svenskt rekord, i semifinalen världsrekord och i finalen bättre hon på sitt eget rekord. Hon har haft flera riktigt bra år med stora framgångar och det har lett till att hon bland annat erhållit Jerringpriset 2015 och hon fick samma år även Victoriastipendiet. Det här var också ett år som han satte mer än bara rekord på banan. Hon lyckades med bedriften att ta två guld, två silver och ett brons under VM och det är hon ensam om att ha gjort under ett och samma VM. Prestationerna gjorde att hon fortsatte få utmärkelser. Den här gången blev hon Årets simmare i Europa av Swimming World Magazine. Året efter fick hon återigen Jerringpriset och blev årets kvinnliga idrottare.

Det här är bara ett urval av de fantastiska prestationer hon har gjort under sin karriär.