Sara Wedlund

Sara Wedlund föddes 1975 och växte upp utanför Stockholm. Hon var under en lång period en av Sverige bästa långdistans och terränglöpare. Genom åren har hon tagit många medaljer och fått ett gäng utmärkelser. En av de utmärkelser hon fick var 1997 då hon fick erhålla Stor Grabb/Tjej som är ett pris man erhåller efter att ha fått ett visst poäng inom en sport.

Anorexi blandades med tidiga resultat

Sara började tidigt med sport och började först med fotboll. Det var först som 13-åring hon gick över till att börja med friidrott. Under samma period drabbades hon även av anorexi. Det här satte såklart spår, men med tiden fick hon till även muskelbyggande i träningen och inte bara förbränning. Det året hon slog igenom var samma år som hon fyllde 19 år. Under året slog hon rekord på två distanser. Det var den längre sträckan 5000 meter och den lite kortare och mer ovanliga 2000 meter. Resultaten gjorde att hon direkt kom att bli Sveriges nya löpardrottning. Med hennes unga ålder sades hon även vara en blivande stjärna inom friidrotten. Det var under det här året med de första stora framgångarna som hon fick sitt första sponsorkontrakt med Matteus fondkommission.

Sara drabbades senare av skador och 1997 tackade hon nej till att delta i VM som då gick i Grekland. Året efter var även det ett väldigt olycksdrabbat år och 1998 blev ett år hon inte kunde tävla. 1999 fortsatte med skador och hon hade problem med musklerna i ett ben under hela året. Det var först 2003 som hon seriöst tänkte på en comeback igen. Än en gång gjorde skadan i hennes högra ben sig påmint och hon kunde inte fullfölja hennes mål. Under alla år hade hon hela tiden haft problem med sin anorexia och den gjorde givetvis att det var svårt att träna och tävla fullt ut. Det senaste året hade hon problem med att det svagare benet fick kram och sedan slängde iväg åt ett håll. Eftersom ingen läkare kunde fastställa orsaken kunde det inte behandlas och hon kom aldrig tillbaka till sporten.

Anorexi blandades med tidiga resultat

Anorexi blandades med tidiga resultat

Många medaljer genom åren

Sara lyckades under hennes aktiva år slå flera svenska rekord på olika distanser förutom att lyckas bra på stora mästerskap. När det kommer till att ta medaljer lyckades hon på flera distanser och även i terränglöpning. På distansen 5000 meter hade hon ett bästa resultat med ett EM-silver från 1996. På 3000 meter har hon både guld från SM och silver från EM. Dessutom har hon ett brons från Stockholm Games.

Det hon har lyckats bäst i är ändå terränglöpning och här har hon både guld och silver från EM som bästa resultat. Dessutom har hon förutom silver vid både SM och NM flera gånger haft bra resultat på Lidingöloppet. Hon har även sprungit kortare distanser på SM och har två gånger tagit medalj på 1500 meter. Det var under 1995 på SM som hon tog ett silver och under 1996 när det var inomhus-SM tog hon guld.