Pia Sundhage – första kvinnliga utlandsproffset

Pia Sundhage har varit en av de främsta kvinnliga fotbollsspelarna i Sverige genom tiderna. Hon anses ofta vara den allra största. Pia föddes 1960 i Ulricehamn och har gjort en karriär först som anfallare och sedan som fotbollstränare. Hon har stora meriter som fotbollsspelare både i Sverige och internationellt. I Sverige har hon tagit fyra guld på SM och två titlar i Svenska cupen. Internationellt har hon tagit hela fem stora mästerskapsmedaljer. Av de medaljerna är EM-gulden 1984 det absolut största och hon tog samma år även medalj på VM. Förutom att ta medaljer var hon den första kvinnliga fotbollsspelaren i Sverige som blev utlandsproffs, och hon var dessutom en av de första kvinnliga i världen.

Efter sin karriär som fotbollsspelare gick hon över och blev förbundskapten för USA. Under de åren lyckades hon ta två OS-guld med laget. Hon har även varit tränare för svenska damlandslaget och med dem har hon tagit OS-silver och EM-brons. Förutom de sportsliga meriterna har hon fått en del utmärkelser genom åren och hon är invald som medlem nr elva och första kvinna i Svensk fotbolls Hall of Fame.

Åren som spelare

Pia är uppvuxen i Ulricehamn och det var där hon inledde sin karriär som fotbollsspelare hos klubben IFK Ulricehamn. Hennes största framgångar kom med Mölndalslaget Jitex BK. Hon spelade under flera säsonger i andra lag, men återkom till Jitex BK flera gånger. Tillsammans med dem tog hon de fyra SM-guld och de två titlarna i Svenska cupen. Det var 1985 hon flyttade till Italien och var utlandsproffs i några år innan hon avslutade sin karriär i Hammarby under 90-talet.

Åren som spelare

Åren som spelare

Börjar som spelande tränare

När hon var på väg att avsluta sin karriär som fotbollsspelare gick hon över till att vara spelande tränare i Hammarby periodvis. När hon sedan slutade som aktiv spelare gick hon helt över till att bara vara tränare. I början av karriären var hon assisterande tränare innan hon fick en tjänst som huvudtränare. Det första laget hon tränade på egen hand var Boston Breakers i USA. 2007 hade hon varit hemma i Sverige och tränat KIF Örebro. Det här var en tjänst som ledde till att hon rollen som assisterande förbundskapten när Sverige åkte till Kina.

Efter att hon assisterat Sverige i Kina fick hon ta över USA:s landslag. Redan 2008 vid OS i Peking var hon med i laget som tog guld. USA:s lag upprepade bragden fyra år senare vid OS i London, fortfarande under Pias ledning. Resultaten gjorde att hon på FIFA:s gala 2013 blev utsedd till årets damtränare. När OS var över tog sig Pia hem till Sverige för att var förbundskapten för det svenska landslaget, en roll som hon har än idag. Det är inte bara inom fotboll hon har fått utmärkelser. 2016 fick hon priset som Årets göteborgare med motiveringen att hon har ökat intresset för damfotboll i Sverige. Redan innan hon tagit medaljerna med USA:s lag i OS fick blev hon invald i Svensk fotbolls Hall of Fame. Hon fick sin plats redan 2003 och motiveringen löd “Den stora föregångaren inom svensk damfotboll. Första proffset, första utlandstränaren. Både flest landskamper, och flest mål, som spelare”. Vilket på många sätt kan sammanfatta henens karriär.