Peter Forsberg

Sverige är ett land som genom åren har lyckats prestera en mängd framgångsrika hockeyspelare som lyckats nå enorma framgångar inte bara i Sverige utan även internationellt och då framför allt i den mest eftertraktade hockeyligan av alla, NHL. Med bland de svenskar som lyckats allra bäst genom årens lopp hittar vi namn som Börje Salming, Kent ”Mr Magic” Nilsson, Håkan Loob, Mats Näslund, Mats Sundin, Henrik Zetterberg, Henrik Lundkvist och Nicklas Lidström. Sen får vi självfallet inte glömma bort, en av de absolut största av dom alla, Peter ”Foppa” Forsberg som tillsammans med Nicklas Lidström befann sig i en klass för sig under sin aktiva karriär.

Foppa föddes den 20 juli 1973 I Örnsköldsvik som också blev hem under hans inledande hockeykarriär, i hemmalaget Modo där han spelade för första gången som 17-åring. Under hans andra säsong i Elitserien, 1990–91 gjorde Foppa 102 poäng i Modos juniorlag från 39 spelade matcher och 17 poäng från 23 spelade matcher i seniorlaget. Det var också vid slutet av denna säsong som han draftades över till NHL av Philadelphia Flyers som sjätte spelare I draften men också förste europé.

Flytten över till NHL var menat att ske under 1994, efter att han skrivit under ett kontrakt med Quebec Nordiques mot slutet av 1993. Men på grund av en lockout under 1994 fick han skjuta på sin NHL-debut till året därpå. Kontraktet han skrev på var värt $6,5 miljoner som sträckte sig över fyra år och till detta fick han även en sign-up bonus värd $4,2 miljoner. I sin allra första NHL match lyckades Forsberg ordna sin första poäng genom en assist. Hans första mål kom i hans sjätte NHL-match. Detta blev starten på en enormt framgångsrik NHL karriär där han ansågs tillhöra en av de absolut bästa spelarna genom tiderna, speciellt på grund av hans ”öga för spelet” som man kallade det. Även om hans karriär som aktiv spelare blev kortare än vad han önskat, på grund av återkommande skador, så stod han som den åttonde bäste spelaren genom tiderna när det gäller snittpoäng per match och den fjärde bästa spelaren genom tiderna om man tittar på antalet assist per match, med bara spelare som Wayne Gretzky, den största av dom alla samt Mario Lemieux och Bobby Orr framför sig. Under en ceremoni som hölls tidigare i år I samband med en All-star match i Los Angeles, utsågs Forsberg som en av de 100 bästa NHL-spelarna genom tiderna.

Karriär fylld med vinster

Karriär fylld med vinster

Karriär fylld med vinster

Under sina 19 år i NHL lyckades Forsberg vinna Stanley Cup-finalen två gånger med sitt älskade Colorado Avalanche. Till detta tog han även hem en rad olika priser under sin NHL-karriär, däribland Hart Memorial Trophy som han tilldelades under 2003 års säsong.  Bortsett från karriären i NHL så representerade Forsberg även det svenska landslaget i bland annat fyra OS, två World Cups och fem VM, så väl som ett junior-EM och två junior-VM. Han lyckades vinna fyra guld sammanlagt med landslaget, två VM-titlar från 1992 och 1998 samt två OS-guld från 1994 samt 2006. Han är också den ende svenske hockeyspelaren som vunnit alla dessa turneringar, inklusive Stanley Cup, två gånger.

Om du skulle fråga någon som följde Forsberg när han var aktiv som spelare och fråga denne person om det kommer ihåg något speciellt som Forsberg gjorde, då skulle jag nog säga att 95% av alla som tillfrågades, skulle nämna straffen han slog mot Kanada i OS-finalen i Lillehammer 1994. Inte bara straffen utan först passningen som kvitterade matchen och tog den till övertid som sedermera ledde till denna straffläggning.