Pernilla Wiberg

Vi fortsätter vår resa genom den svenska sportvärlden där vi tar en närmare titt på några av de största profilerna som vårt avlånga land har presterat genom åren. Näst ut har vi den första kvinnliga profilen, men också en av de mest framgångsrikaste utförsåkarna på damsidan, genom tiderna. Pernilla Wiberg föddes den 15 oktober, 1970 i staden Norrköping, inte direkt en stad man förknippar med utförsåkning precis. Men detta skulle inte hindra henne från att nå de framgångar hon lyckades med genom åren, framgångar som bland annat innefattade inte mindre än fem totala världscupstitlar, samt 24 individuella segrar. Hon var aktiv inom världscupen från 1990 fram tills 2002 och blev under denna period en av endast ett fåtal åkare som lyckats vinna alla olika grenar inom utförsåkning, slalom, storslalom, Super-G och störtlopp.

Framgångsrik karriär

Som jag nämnde så var Wiberg inte bara en av de mest framgångsrikaste utförsåkarna på damsidan under tiden hon var aktiv utan genom historien ända fram tills nutid. Under karriären lyckades hon vinna inte mindre än två OS-guld, fyra totala världscuptitlar och en sammanlagd världscuptitel.

Hennes karriär inom utförsåkning hade en trög start, när hon under sin junior period deltog utan framgång vid juniormästerskapen både 1987 och 1988. Hennes genombrott skulle vänta tills 1990 när hon först tog hem en femteplats i slalom i hennes världscupdebut i Vemdalen, för att sedan bara ett par dagar senare, ta hem en bronsmedalj i storslalom i Åre. Under efterföljande säsong, 1991, vann hon tre världscuptävlingar tillsammans med en guldmedalj vid 1991 års världsmästerskap och hon blev därmed den första skandinaviska kvinnan att vinna ett guld i VM på 33 år! Fram tills hon la skidorna på hyllan och avslutade sin karriär lyckades hon vinna ytterligare 21 världscuptävlingar med minst en seger i alla de fem olika kategorierna, vilket placerar henne i en väldigt exklusiv grupp åkare, som lyckats med denna enorma prestation.  Och av de fem VM som hon ställde upp igenom åren, lyckades hon åka hem fyra guld, ett silver och ett brons!

Framgångsrik karriär

Framgångsrik karriär

Bästa säsongen

Hennes absolut bästa säsong kom under 1996–1997 när hon lyckades vinna inte mindre än tio världscuptävlingar vilket gjorde att hon inte bara tog hem den sammanlagda världscuptiteln, utan också titeln i slalom och kombination, alltså tre titlar under en och samma säsong! Hon lyckades inte bara slå fjolårets totalsegrare, hon gjorde detta med över 500 poängs marginal, en av de största marginalerna någonsin. Hennes styrka låg först och främst inom slalom där hon under säsongens 9 deltävlingar mäktade med fem segrar, två andraplatser, en tredjeplats och en fjärdeplats, alltså stod hon på pallen i 8 av 9 tävlingar sammanlagt. Det var också under finalveckan i Vail i USA under denna säsong som Wiberg skrev historia genom att bli den första kvinnliga åkaren i världen att vinna ett guld i alla fem olika kategorier, en perfekt avslutning på en enastående säsong. Hon tog sånär även hem den sammanlagda titeln i Super-G denna säsong men fick se sig slagen med ett fåtal poäng. Hon hade bara behövt en femteplats i sista åket för att ro hem segern men hon satsade lite för mycket i detta åk och åkte ur, vilket gjorde att hon fick nöja sig med en andraplats i denna kategori.