Peder Fredricson – tvåfaldig Jerringprisvinnare

Få idrottare har den mentala förmåga som Peder Fredricson besitter. Redan som ung debuterade han i OS i en av världens farligaste sporter – fälttävlan. Han gjorde en strålande insats och slutade på en imponerande 14:e plats med sin unga ålder på 20 år och därigenom den yngsta svenska ryttare någonsin att rida ett OS. Det var under OS i Barcelona 1992 som han stod för den bedriften. Tre år tidigare hade han lyckats med prestationen att ta guld i både lag och individuellt vid EM för juniorer. Peder bytte sedan gren och fortsatte inom hoppning. Idag har han två olympiska medaljer, ett individuellt och ett med det svenska laget. Han har också ett guld från EM i Göteborg 2017 individuellt och ett silver med laget från samma EM. Han är idag en ryttare i den absoluta eliten och radar upp mängder med stora Grand Prix segrar runt om i världen varje år.

Om Peder Fredricsson

Peder Fredricsson föddes 1972 i Södertälje och familjen flyttade sedan ned till Flyinge där han växte upp. Pappa Ingvar Fredricson arbetade som chef för Flyinge som är ett utbildningscentrum för hästsport i Sverige. Här växte Peder upp tillsammans med sin bror Jens. Familjen Fredricson är en riktigt hästfamilj och även brodern Jens har medalj med det svenska laget i hästhoppning. Peder är även gift med en svensk ryttare på elitnivå. Lisen Bratt Fredricson, Peders fru, har liksom både Peder och hans bror representerat Sverige vid ett antal större mästerskap och har själv tagit individuellt guld vid SM. Idag har de tre barn tillsammans. Peder har inte bara lyckats med en karriär som ryttare. Vid sidan av har han även hunnit med att utbilda sig till grafisk tecknare. Det har lett till att han förutom att bedriva en stor och framgångsrik hästgård, vara en professionell toppryttare på elitnivå även har hunnit med att göra tavlor, grafiska profiler och logotyper.

Om Peder Fredricsson

Om Peder Fredricsson

Vinnare av Jerringprisest två år i rad

Peder har verkligen blivit en ryttare med folket. Under två år har han lyckats med bedriften att vinna Jerringpriset. I tidningar och sociala medier stod det mycket om att det var fusk med röstningen eftersom han fick så många röster. Den svenska ridsporten är stor och att han fått sådant stöd av andra inom ridsporten och det svenska folket visar på vilken idrottare han är. Han har gjort enorma prestationer och att han lyckades slå andra kända idrottare som Sarah Sjöström och Zlatan Ibrahimovic säger en hel del om de prestationer han lyckats med de senaste åren. Jerringpriset vann han 2017 och 2018.

Medverkat i dokumentärer

SVT har gjort två dokumentärer där Peder har medverkat. En handlar om den häst Peder tog de individuella medaljerna i OS och EM. Hästen All in fick en egen dokumentär som handlade om honom som hette All in – den bevingade hästen. Året innan deltog Lisen och Peder i en dokumentär som hette Ryttareliten som speglade hur ryttarna lever bakom kulisserna. Båda dokumentärerna blev lyckade och förde familjen Fredricson närmre den svenska publiken.