Patrik Sjöberg – rekordhållaren

Det är få världsrekord som har varat så länge som det Patrik Sjöberg satte 1987. När han den 30:e juni 1987 hoppar på 2,42 m som han slog världsrekordet. Det här hoppet står sig än idag som det svenska och europeiska rekordet. Världsrekordet blev slaget året efter och ligger idag på 2,45 m. En sak som han är ensam om i Sverige är att han är den enda svenska höjdhoppare som har tagit medalj i tre olympiska spel.

Många medaljer från mästerskap

Rekordet som han slog till med för över 30 år sedan är ändå inte det han är mest känd för. Han hade en enormt bra karriär inom höjdhopp under många år. Patrik föddes 1965 och sin första guldmedalj på ett SM tog han redan 1981. När det kommer till de allra största mästerskapen har han ett VM-guld från Rom 1987 och utöver det guldet har han sina OS-medaljer. Den första 1984 när han tog silver, ett brons från OS 1988 och ett silver från 1992. Året efter att han tog sitt första SM-guld slog han till med att göra det än en gång. Den här gången tog han inte bara guld utan satte även ett nytt svenskt rekord med 2,24 m.

Han fortsatte samma år med att slå sitt egna rekord två gånger till. Första gången hoppade han 2,25 m och gången efter hoppade han 2,26 m. Det dröjde inte länge förrän rekordet blev slaget av Thomas Eriksson på 2,27 m. Man kan säga att 1982 var ett rekordslagnings år för de svenska höjdhopparna, men det följdes av 1983 där rekorden kom att hagla åter igen. Sjöberg började med att slå rekordet den 4 juli Stockholm då han hoppade på 2,28 m. När han fem dagar senare tävlade i Oslo slog han sitt eget rekord två gånger samma dag. Först hoppade 2,30 m och strax därefter slog han till med 2,33 m. För tredje året i rad tog han hem SM-guldet och kom på elfte plats på VM.

Många medaljer från mästerskap

Många medaljer från mästerskap

Han börjar sätta internationella rekord

1984 hölls OS i Los Angeles och Sjöberg var uttagen i det svenska landslaget. Ett nytt hopp på hans gamla rekord på 2,33 m räckte för att ta hem silvermedaljen. Sjöberg fortsätter att hoppa bra och slå de gamla rekorden. 1985 är han i Tyskland och tävlar när han återigen tar ett rekord. Den här gången är det ett hopp på 2,38 m som sätter det nya rekordet, men bara två dagar senare får han se det slaget med en cm. Det är ett bra år för Sjöberg och på både inomhus-VM och inomhus-EM tar han guld med hopp på 2,32 m och 2,35 m. Dessutom passar han än en gång på att knipa hem ett SM-guld, vilket han passar på att upprepa året efter. 1987 är året då Sjöberg hoppar som allra bäst. I början på säsongen tar sätter han inomhusrekord med 2,41 m. Han passar samtidigt på att ta hem guldet på inomhus-EM.

När utomhussäsongen kommer är han vassare än någonsin. Det första han gör är att han sätter det svenska rekordet till 2,38 för att några dagar senare slå det med fyra cm och hoppa 2,42 m. Under lite mer än ett år var det världsrekord innan det blev slaget, men det håller än idag som europarekord. Han passar också på att ta VM-guld. Året efter fortsätter han att plocka hem mästerskapsmedaljer. Ett OS-brons följer med hem från Seoul. Sitt sista SM-guld tar han hem 1989 samma år som han tar bron vid inomhus-VM. Vid OS 1992 tar Sjöberg sin sista stora mästerskapsmedalj. Ett OS-silver i Barcelona. Han fortsätter att tävla fram till 1999 då han meddelar att hans karriär är slut. Detta efter några skadedrabbade år.