Niklas Kronwall – doldis i Trippelguldklubben

Listan med spelare som finns med i Trippelguldklubben är inte så stor. Det är en ganska stor bedrift att klara av att både ta ett OS-guld, VM-guld och vinna Stanley Cup och därför finns det bara ett tiotal i hela världen som har lyckats med bedriften. En av dem som vi inte hört lika mycket om som många andra på listan är Niklas Kronwall. Han har haft en lång och framgångsrik karriär. Kronwall kommer från Viksjö utanför Stockholm och började sin karriär i Djurgården Hockey. Redan 2001 var han med och vann SM-guld med dem, men det dröjde ända till 2003 innan han fick ett kontrakt i  NHL. Där kom han sedan att spela för Detroit Red Wings.

Turneringens mest värdefulla spelare

Även om han varit lite av en doldis bakom andra spelare blev han ändå vald till bäste back under VM i Riga 2006. Förutom att utses till bäste back blev han även turneringens mest värdefulla spelare och på ett VM är det rätt stort. 2006 var året då han var med att tillsammans med sju andra spelare bli de första som vann både guld i OS samt VM samma säsong. Efter att ha varit med och klarat av den här bedriften fick han samma år ett stort kontrakt med Detroit som löpte under fem år och gav honom 100 miljoner kronor.

2008 kom nästa stora seger i hans karriär. Det var då Detroit blev Stanley Cup-vinnare. Kronwall kom att bli den 22:a person i hela världen genom tiderna som då kom med i Trippelguldklubben. Han delar en plats på listan med stora namn som Håkan Loob, Peter Forsberg, Jaromir Jagr och Niclas Lidström. En merit som han kom att bli den fjärde spelaren att erhålla är att han även har ett SM-guld sedan tiden med Djurgården Hockey med på meritlistan. Alla dessa segrar gör honom rätt unik, men vi kan sedan även lägga till att han har varit yngst av alla som har lyckats med de här bedrifterna och han är den spelare som lyckats med alla meriter under kortast intervall. 2008 blev han slutspelets bästa back sett till poäng då han gjorde 15 assist och han var den spelare som vann plusminusligan. Året efter var han med i Detroits lag som kom till final i Stanley Cup, men den gånger förlorade de finalen.

Turneringens mest värdefulla spelare

Turneringens mest värdefulla spelare

Tog över efter Lidström

Kronwall har under en stor del av sin karriär stått bakom Niclas Lidström och när Lidström meddelade att han skulle sluta under 2012 blev det Kronwalls uppgift att ta över den viktiga plats Lidström hade haft. Det kan tänkas att det är något som sågs som omöjligt att göra, men Kronwall visade sin enorma kapacitet som spelare och gjorde det med den äran. Kronwall slog till med att slå sina tidiga personbästa vad gäller poäng och fick ihop hela 29 poäng på 48 matcher. Idag håller han på att avsluta sin karriär när det kontrakt han skrev på 2011 löper ut efter sju år.