Nacka Skoglund – “Den vajande majskolven”

Efter genombrottsmatchen med Pressen lag blev det första landslagsuppdraget för Nacka att spela i Sveriges trupp i VM 1950. Det gick av stapeln i Brasilien och Nacka fick här vara med och ta sin första VM-medalj. Sverige spelade en match mot Italien där de vinner med 3-2. I den här matchen får han sitt smeknamn “Den vajande majskolven“. Det är brasilianarna som ger honom smeknamnet och det kan tänkas att hans gula matchtröja hade en del med smeknamnet att göra.

Nacka blir avstängd från landslaget

Det var inte bara flyt i Nackas karriär. Han blir tillsammans med Stellan Nilsson avstängd i de två sista matcherna av vad som sades vara deras dåliga uppförande. Nacka fortsätter sitt spelande hemma i Sverige och tar tillsammans med AIK hem segern i Svenska Cupen. När det återigen var dags för VM 1958 var Nacka uttagen i laget. Det svenska laget lyckades här med ett av de bästa resultat de har gjort i fotbollshistorien och tog ett silver. Nacka blev utsedd till hela turneringens bäst vänsterytter. En ny karriär tog fart vid sidan av fotbollen och när han kom hem till Sverige spelade han in en låt “Vi hänger med”. Nacka åkte ut på en turné och spelade på folkparker runt om i Sverige fotbollslåten. Han spelade bara elva landskamper under sin karriär och under dessa gjorde han ett mål. Anledningen till att han inte spelade fler var att han spelade nere i Italien. De landskamper han gjorde och blev uttagen till var de som var VM-slutspelen. Efter VM 1958 dröjde det sex år innan han återigen spelade en landskamp. Den här gången var det mot Polen och den matchen kom att bli hans sista i landslagströja. Han blev utvisad och sedan avstängd och efter det valde man helt enkelt att inte ta ut honom i landslaget igen.

Nacka blir avstängd från landslaget

Nacka blir avstängd från landslaget

Åren i Italien

Det var efter VM i Brasilien som han kom att göra flytten till Italien. Det första laget han kom att spela med var Inter och redan i första matchen visade han på sin storhet och låg bakom två av målen. Nacka var så bra att han två år i rad blev Italiensk mästare. Det var 1953 och 1954. Åren i Italien kom att rulla på och han stannade hela 13 år i landet. Inter som han spelade i först kom att bytas ut mot US Sampdoria för att sedan avsluta den italienska karriären i US Cittá di Palermo. Efter att ha vantrivts i det sista laget och bara spelat några få matcher med dem flyttade han tillbaka hem till Stockholm för att spela i Hammarby. Precis som Nacka gjort så många gånger tidigare började  han med att den första matchen göra mål. Direkt ur en hörna skruvade han in bollen i mål. Hammarby spelade på den här tiden i division II.  Nacka gick bort 1975. Efter hans död har han fått flera minnesmärken och utmärkelser. Det har till och med sagts att Nacka Skoglund är större än Zlatan Ibrahimovic.