Mikael Ljungberg – från början till slut

Mikael Ljungberg var en av våra absolut bästa brottare genom tiderna. Under sin karriär lyckades han ta ett OS-guld och två guld vardera på VM och EM. Förutom de här fem guldmedaljerna tog han dessutom massvis med medaljer på andra mästerskap. Efter sin karriär skrev han en bok som gav oss en annan bild av honom. Det var boken Mjuka drömmar och hårda mål som han gav ut 2001 där han visade en annan bild av sig själv. Han blev också sportchef för Svenska brottningsförbundet, men hann aldrig tillträda tjänsten. Under 2004 tog han sitt liv när han vårdades för depression.

När allt började

Redan när Mikael bara var sju år gammal följde han med sin bror Jonas på träningarna. Mikael själv var astmatiker och föräldrarna hade blivit avrådda från att låta honom träna. Föräldrarna valde ändå att inte följa läkarens råd och även Mikael började sin träning. Redan som tonåring började han träna intensivt med sikte på medaljer och den absoluta toppen. Tränaren Axel Berglund tränade honom som tonåring innan han gick vidare 1993.

Mikael fick då förbundskaptenen som sin egen personlige tränare och och paret kom att bli en lyckad kombination. 1993 var just året då Mikael slog igenom. Med ett VM-guld på hemmaplan var genombrottet ett faktum. Jublet från publiken när han gjorde lyftet som skulle ge honom vinsten var enormt och prisutdelare var sedan självaste Kung Carl Gustaf. Nästa år som kom att bli ett enormt bra år för Mikael var 1995. Han lyckades gå obesegrad genom hela året och med följde även ett guld i både VM och EM med. När det var dags för OS 1996 räckte det inte hela vägen till guld utan han kom på en hedrande tredjeplats och fick med sig ett brons hem.

När allt började

När allt började

Största resultatet

Han lyckades vinna svenska publikens hjärta helt när han fyra år senare, på OS i Sydney 2000, tog hem guldet och gjorde en storslagen show efter sin vinst i finalen. Efter OS fick han också pris som Årets Göteborgare och han medverkade i en rad TV-program. Han var under 90-talet aktiv för att motverka meningslöst våld och genom hans initiativ startades “Landslaget mot våld” där han var affischnamnet.

En skada på en axel satte stopp för en vidare karriär och han avslutade sin karriär efter 17 internationella mästerskap. De medaljer han lyckats ta genom åren gör honom till en av de absolut främsta idrottarna genom tiderna i Sverige. När han tog guldet på OS i Sydney var det Sveriges första guld på 48 år inom brottning. Han fick Victorias stipendium 2001, men lyckades inte att charma juryn för Svenska Dagbladets bragdmedalj. Mikael Ljungberg var 34 år när han tog sitt liv och det diskuterades mycket om huruvida Sportsverige hade kunnat hjälpa honom. Vi hade gärna sett honom i flera år till kämpa för det han trodde på. Han lyckades ändå nå fram till svenska publikens hjärta under de åren han var som mest aktiv och det tackar vi honom för.