Magdalena Forsberg – fått Jerringpriset flest gånger

Magdalena Forsberg är en känd svensk skidskytt. Hon hade i sina aktiva år otroligt många framstående placeringar och är dessutom den svenska idrottare som har fått svenska folkets pris, Jerringpriset, flest gånger. Med tanke på de otroliga prestationer hon lyckats med genom åren är det inte så konstigt. En av de mest framstående prestationerna räknas ofta att hon under sex år i rad lyckades vinna Världscupen i skidskytte.

Första året var 1997 och sedan vann hon varje år fram till 2002. Förutom att vinna världscupen har hon flera medaljer på mästerskap i olika valörer. VM är det mästerskap hon har flest i och hon har lyckats ta sex guld, ett silver och två brons. På OS har hon fått med sig två brons hem. För sina insatser fick hon blev hon framröstad som Jerringprisvinnare fyra år, 1997, 1998, 2000 och 2001. Efter att hon slutade med karriären inom sport har hon fortsatt som programledare på TV och har bland annat varit programledare i Mitt i naturen.

De unga aktiva åren

Magdalena föddes i Örnsköldsvik och flyttade några år efter det till den lilla orten Ullånger strax söder om Örnsköldsvik. Hon började med att åka utförsåkning i Skulebacken där hon även visade på talang. Vid sidan av tränade hon även längdskidor och redan när hon var 10 år tog längdskidåkningen över. När Magdalena skulle börja gymnasiet ville hon fortsätta sin satsning och hon sökte till längdskidåkningsgymnasiet i Lycksele. Hon kom in och var tre år i Lycksele innan hon gjorde ett fjärde gymnasieår i Sollefteå som låg närmre hemmet.

Under gymnasieåren tog hon sig in i det svenska juniorlandslaget. Tillsammans med Marie-Helene Westin räknades hon som en av Sveriges mest lovande juniorer. Det sista året som junior var också det år som hon fick sitt genombrott internationellt. Hon var med i det svenska laget i stafett vid VM i Oberstdorf och de tog brons. Redan året efter var hon med i det svenska laget som deltog i OS. Hon lyckades inte få till någon formtopp och insatserna på OS räckte inte till några framskjutna placeringar. Efter OS kom hon däremot igång och det bästa resultatet som längdskidåkare gjorde hon i världscupen när hon tog en pallplats.

De unga aktiva åren

De unga aktiva åren

Magdalena börjar med skidskytte

Magdalena lyckades hålla sig i den yttersta toppen inom längdskidåkning och beslutade sig därför att gå över till skidskytte. Det tog några år att ställa om sig och träna för att komma till toppen, men i efter två års träning, 1995, började resultaten komma. De första stora resultaten kom säsongen 96/97. Hon började resan mot att ta rekord i antal segrar i rad i världscupen. Rekordet på att segra sex säsonger i rad står sig än i dag, både bland damer och herrar. Under de här åren tog hon även flertalet mästerskapsmedaljer och från VM lyckades hon ta hela 13 medaljer. De sex gulden hon har tagit är även det ett rekord som står sig än idag. Det var också under de här åren som hon fick Jerringpriset.