Magdalena Forsberg – efter karriären

Det var under 2002 som Magdalena Forsberg avslutade sin karriär. Hon hade tagit två brons under OS i Salt Lake City. När hon valde att avsluta sin karriär gjorde hon det med flaggan i topp. Hon hade genom åren lyckats stå på pallplats i världscupen 87 gånger med 42 segrar, 18 andraplatser och 27 tredjeplatser. Det som ofta räknas som henens främsta merit är ändå när hon tog bronset 1987 med det svenska stafettlaget och det räknades som hennes stora genombrott.

Aktiv karriär inom svensk TV

Hon har fortsatt göra karriär efter att hon slutade med skidskyttet, men har jobbat inom flera olika branscher. Under en period var hon skattekonsult på en revisionsbyrå. Samtidigt har hon arbetat för SVT och varit deras expertkommentator inom skidskytte. Hon har även jobbat för en tysk tv-kanal och varit sportprogramledare. När det kommer till att sprida kunskapen om skidskytte har hon själv arbetat aktivt bland annat genom den kortdokumentär som visades som en serie, Magdalenas Värld. Magdalena hette från början Wallin. Det var när hon gifte sig med sin man Henrik Forsberg som hon bytte efternamn.

Även hennes man har varit aktiv längdskidåkare och skidskytt. Idag bor de i norrländska Timrå. Magdalena har genom åren varit med i ett antal tv-program och ett hon lyckades riktigt bra i var På Spåret. Hon och Adde Malmberg var i ett lag och de kom tvåa. Hon har förutom att vara med i tv-program och deltagit aktivt studerat vidare. 2011 tog hon diplom på MDA-utbildningen som för första gången hölls i Stockholm. Hon var i gott sällskap av andra idrottare med stora prestationer genom åren, ishockeyspelaren Peter Forsberg och skytten Christina Bengtsson var även med och fick de första diplomen. Två år efter att hon tagit diplomet stod hon som segrare i tv-programmet Mästarnas mästare. Sedan 2015 är hon programledare i Mitt i naturen på SVT. Hon har genom åren visat sig många gånger i svensk tv.

Aktiv karriär inom svensk TV

Aktiv karriär inom svensk TV

Hennes deltagande i mästerskapen

Magdalena hann genom åren delta i två OS. Det första var när hon inte lyckades  få några framskjutna placeringar som ledde till pallplats, men tog en 14:e och en 17:e på distans respektive sprint. I det andra OS hon deltog tog hon de två bronsen hon har från OS. Det var i distans och sprint. Hon deltog även i jaktstart, men slutade på en sjätteplats. Världsmästerskapen har varit det mästerskap hon tagit flest pallplatser på. Det är inte bara inom skidskytte som hon har deltagit i VM utan även i nordisk skidsport där hon tagit ett brons med stafettlaget.

Rekordet för flest guld både bland damer och herrar har hon med sina sex VM-guld. Utöver gulden har hon även ett silver och fem brons. Även i världscupen har hon rekord och med de 87 pallplatserna är hon den segerrikaste kvinnan inom skidskytte med 42 segrar. Efter henne kommer Magdalena Neuners som har 34 stycken segrar. Rekordet på sex segrar i totalcupen har hon och utöver det har hon vunnit jaktstartscupen sex gånger, sprintcupen fem gånger, distanscupen fyra gånger och masstartscupen två gånger. Hennes meriter är otaliga.