Lotta Schelin

Fotbollstalangen Lotta Schelin föddes i Trångsund i Huddinge kommun år 1984 och började redan med fotboll som sexåring. Landslagsspelaren startade sin karriär i Kållered strax utanför Göteborg där hon även växte upp och fortsatte sedan i klubbar som Hällesåkers och Mölnlycke. År 2001 var Lotta 17 år gammal och gjorde debut i allsvenskan tillsammans med Landvetter IF. Under 2004 startade Lotta sin landslagskarriär under portugisiska Algarve Cup och fortsatte sedan karriären inom landslaget med bland annat både OS och VM. Skador har dock förföljt Lotta och hon har haft rejäla skadekänningar under långa perioder men under de skadefria perioderna har dock Lotta varit en av de allra mest betydelsefulla spelarna i landslaget och hon vann bland annat därför diamantbollen år 2007.

Internationell karriär och avslutet

Under 2008 fick Lotta möjligheten att träna och att spela i franska storklubben Lyon. De två första åren som kontraktet låg på blev till slut till 8 stycken. 2011 vann klubben tillsammans med Lotta Uefa Womens champions League och redan året därpå avgjorde klubben finalen mot FCC Frankfurt och stod återigen som vinnare, denna gång på olympiastadion i Munchen. Lotta har i sin biografi, i huvudet på Lotta Schelin, nämnt att tiden i Lyon inte var helt okomplicerad och tränaren Patrice Lair bröt bland annat ned spelarna mentalt då han kontrollerade allt in i minsta detalj. Lotta benämnde tiden med tränaren som brutal och fruktansvärt mentalt påfrestande. Under tiden i klubben lärde sig dock Lotta att pusha sig extremt framåt, något som kan ses som både positivt och negativt och hon medger att det kan ha skapat långtidsskador på kroppen. Sista året i klubben för Lotta avslutades även det på topp med en ny champions league vinst år 2016. Avslutet på karriären skedde hemma i Sverige i klubben FC Rosengård och det svenska landslaget 2018. Beslutet togs efter en huvudskada med hjärntrötthet som följd som följt Lotta under hennes sista år i karriären. I augusti 2018 lade hon som Sveriges främsta damspelare för sista gången fotbollsskorna på hyllan för att i stället satsa på sin familj.

Lotta privat

Lotta privat

Tidigt gick Lotta ut med att hon var homosexuell och hon träffade sin nuvarande fru, sportjournalisten, Rebecka redan 2016. Rebecka intervjuade Lotta många gånger under karriären men hon berättar själv att det inte var kärlek vid första ögonkastet utan att kärleken växte fram över tid. Paret gifte sig en kall vinterdag och Lotta och Rebecka välkomnade därefter sitt första barn under sommaren 2019 och hoppas på fler framöver. I sin biografi berättar hon om skräcken och om oron över att eventuellt ärva sjukdomen Huntingtons, även kallad för danssjuka. Sjukdomen som i hälften av alla fall går i arv finns i familjen och innebär att rörelser blir ryckiga, okontrollerade, talet kan bli påverkat och till slut behöver man oftast mycket omfattande vård för att klara av vardagen. Hon hoppas idag på att hon ska slippa sjukdomen men också att hon ska fixa de sista procenten och bli helt frisk från sin hjärntrötthet som nu plågat henne i flera år.