Lennart Nacka Skoglund

En av de största fotbollsspelarna genom tiderna är Lennart Nacka Skoglund. Han föddes 1929 och även om han gick bort för mer än 40 år sedan lever minnet av honom kvar i Sverige. Även yngre generationer känner till honom vid namn och det säger en hel del om vilken idrottsman han var under sin karriär och vad han har gjort för fotbollen i Sverige.

Lennart blir Nacka

Det är omtvistat om hur han kom att börja kallas Nacka. Eftersom han växte upp på Söder kom det sig naturligt att han hade nära till Nacka och en del av hans liv var också där. I unga år följde han med sig bror Georg, han gick mer under smeknamnet Jojje, ut till Nacka när han skulle spela fotboll. Det var ofta han satt guppandes bak på Jojjes pakethållare när de tillsammans åkte ut till Nacka. En annan teori kan vara att hans pappa Josef jobbade som trädgårdsmästare ut i Nacka och att namnet kom med därifrån. Det som ändå är mest troligt är att han började kallas för Nacka när han gjorde sin debut i Hammarby. I laget fanns redan en spelare som hette Lennart Skoglund och eftersom Nacka hade spelat i Nackas lag under vintern kom det sig naturligt att han blev kallad för det. Smeknamnet följde med honom i resten av hans liv.

Lennart blir Nacka

Lennart blir Nacka

Karriären började tidigt

Precis som för många av våra idrottsstjärnor började hans karriär tidigt. Redan när han var 15 år debuterade han med Hammarby IF. Det första året spelade han i juniorlaget och när han var 16 år flyttades han upp i A-laget. Innan han kom att spela i en större klubb var han med i kvarterslaget BK Stjärnan som höll till på Södermalm i Stockholm där han bodde. Mycket av det som förknippas med Nacka hänger ihop med Hammarby. Han har genom åren kommit att bli en ikon för Hammarby och när de hade en omröstning om vilken av de stora toppnamnen genom åren som var den största Bajenprofilen tog Nacka en storslagen seger. På den här tiden när Nacka började spela i Hammarby hade de inte tagit sig upp i Allsvenskan. Debuten där gjorde han när han började spela med AIK några år senare. Tiden i AIK blev inte särskilt lång då han redan efter fem matcher hade värvats vidare till Italien. Priserna för fotbollsspelare på den här tiden var långt ifrån vad de är idag. Enligt historier ska Nacka enbart ha begärt att få 1000 kronor, en kostym uppsydd åt sig själv och att hans mamma skulle få en kappa. Även om 1000 kronor var värt mer då än det är idag, var det betydligt lägre än de priser som är för fotbollsspelare idag.

Året efter att han hade blivit värvad till Italien kom hans stora genombrott. Han var hemma i Sverige och hade blivit uttagen till Pressens lag. Det var ett lag på den tiden som togs ut av sportjournalister. De spelare av toppklass som inte fick plats i landslaget var med och matchen spelades mot landslaget. I matchen Nacka är med och spelare lyckas Pressens lag vinna med 3-1 och Nacka själv är med och gör 2 mål och även passningen fram till det sista målet. Efter matchen blev han uttagen till landslaget.