Lars Frölander med allergi mot klor

En av de idrottare som har varit med oss längst tid på senare år är Lars Frölander. Han slog igenom redan 1992 under OS i Barcelona. Här var han en av deltagarna i det svenska laget vid 4×200 meter frisim som var med och tog guld. Efter att han hade varit med och tagit guld fortsatte hans väg mot att bli en av de främsta simmarna i Sveriges historia.

Största prestationen

Åtta år efter OS i Barcelona, vid OS i Sydney stod Lars Frölander redo att simma OS-finalen i 100 meter fjärilsim. I de svenska folkhemmen satt människor bänkade framför Tv:n och väntade på att få se bra simning. Få hade nog förstått att Lars Frölander var på väg att göra något riktigt stort. Det var de sista 20 metrarna som han slog till och simmade helt overkligt snabbt. När resultattavlan kom upp visade den på ett svensk guld och tillika ett nytt världsrekord. Det här var en otroligt bedrift och Frölander fick Svenska Dagbladets Bragdmedalj för att ha gjort så strålande resultat och prestationer. Motiveringen till att priset skulle bli hans var “ för en makalös finish i maximal konkurrens; viljan blev till guld”.

Frölander började tidigt med simning och redan när han var 10 år blev han kallad talang. Det var tränaren Rolf Möller från Stockholm som hade flyttat upp till Frölanders hemstad Borlänge som såg den unga talangen. Första större segern tog han redan när han var 14 år i Sum-Sim. Resultatet fick förbundskaptenen Hans Chrunak att få upp ögonen för Frölander och han blev uttagen till det svenska EM-laget som simmade i Aten 1991. Det här mästerskapet missade det svenska laget som simmade 4×200 meter finalen, men revanschen kom året efter när han tog silver på OS i Barcelona. Något som upprepades 1996 och däremellan lyckades han med bedriften att få till ett VM-guld i Rom 1994.

Största prestationen

Största prestationen

Väljer att bli vegan

Frölander flyttade till USA för att studera och var färdig 1998. Under tiden på andra sidan Atlanten fick han problem med en överkänslighet mot klor. Överkänsligheten kom att gå över till att bli en allergi och han led av allmän trötthet och svår huvudvärk. För att komma över det här började han inleda ett samarbete med en kinesiolog. Han ändrade sina kostvanor och blev vegetarian vilket tillsammans med massage var en del av behandlingen. Det här var även något som kom att bättra på hans resultat och simning.

Den nya kosten innehåller bland annat en diet på sex avokados om dagen. Förutom att ändra kostvanorna började han även med att lägga upp träningen annorlunda. Den nya träningen blev att han spenderade mer tid i gymmet och mer tid på kickträning i bassängen än själva simträningen. Frölander var med i alla OS fram till London 2012. På det OS var han inte längre i samma skick som tidigare. Han tog sig inte vidare till finalerna från försöken.Lars Frölander är överlägset Sveriges bästa simmare på herrsidan. Ser man till antal medaljer har han lyckats ta hela 56 mästerskapsmedaljer. En av de saker som har tagit honom till den absoluta toppen är att han alltid har försökt komma så nära sina begränsningar som möjligt.