Kända svenska handbollsspelare

Under 1990-talet växte de fram ett svenskt handbollslag som skulle ta Sverige med storm. Under ledning av Bengt ”Bengan” Johansson blev just detta svenska landslaget ett av världens mest populära och framgångsrika lag. Under 2000-talet har framgångarna för svensk handboll bara fortsatt, med några av de gamla spelarna som tränarduo.

Men det var med ”Bengan” i spetsen på 90-talet som handbollen växte i Sverige och folk fick upp ögonen för den, under 12 år var Sverige med och slogs mot de absolut bästa. Alla spelare som var med på 90-talet var extremt duktiga och skickliga handbollsspelare men såklart fanns det dem som stack ut och hade det där lilla extra. Några att nämna är Thomas Svensson, Magnus Wislander, Staffan Olsson, Stefan Lövgren, Magnus Andersson och Ljubomir Vranjes.

Thomas Svensson och Magnus Wislander

En av de som var med och gjorde avtryck under ”bengan boys” tiden var storspelaren och målvakten Thomas Svensson. Han spelade totalt 327 landskamper för Sverige och ligger på topp fem för den svensk som spelat flest landskamper. Thomas var väldigt framgångsrik internationellt med och spelade i stora klubbar som FC Barcelona och Portland San Antonio. I närmare 30 år var Thomas handbollsspelare på elitnivå. Under denna tid hann han med 6 raka Champions leauge titlar och är absolut en av Sveriges mest framgångsrika spelare. Förutom att spela själv har han även hunnit med att va målvaktstränare för de danska landslaget och även två olika tyska klubbar där han nu fortfarande är kvar i ett av dem som huvudtränare. Magnus ”slangen” Wislander är en annan stor spelare som även han var med på Bengans tid. Under sin tid som spelare spelade han både som mittnia och mittsexa.

Magnus har totalt spelat 384 stycken landskamper för Sverige och gjort 1185 mål. Detta gör han till den som gjort både flest antal landskamper och flest antal mål genom tiderna. På 18 försök mellan 1986 till 2004 var Magnus med och vann 13 stycken mästerskapsmedaljer med Sverige, bland annat 3 OS-silver och 2 VM-guld. 1990 utsåg det internationella handbollsförbundet Magnus till världens bästa handbollsspelare.

Thomas Svensson och Magnus Wislander
Thomas Svensson och Magnus Wislander

Staffan Olsson och Kim Andersson

En annan som var med under ledning av Bengt Johansson är Staffan Olsson. Han är känd inom handbollsvärlden som en bra passningsspelare och försvarare i absoluta världsklass. Andra som är mindre handbollsintresserad kanske mest känner till honom som ”han den långa med långt hår”. Staffan är vänsterhänt och hade position högernia. Som spelare har Staffan många meriter men även som tränare. Han har under sin tränarkarriär vunnit 3 stycken SM-guld varav ett var som spelande tränare. Han var även förbundskapten tillsammans med Ola Lindgren för svenska landslaget och tog OS-silver. En av Sveriges senaste stora stjärna är Kim Andersson, en 2 meter lång man från Kävlinge. Han har blivit utsedd till årets handbollsspelare 3 gånger i Sverige. Kim har varit proffs både i Danmark och i Tyskland men är nu tillbaka i Sverige och i Ystad för att trappa ner lite. Han har varit en stor spelare för svensk handboll och det svenska landslaget.