Jan Boklöv – förändrade backhoppning med sin v-stil

Det finns ingen person som i modern tid har förändrat en sport så mycket som Jan Boklöv gjort inom backhoppningen. När han 1985 introducerade v-stilen internationellt förändrade han sport ända fram till idag och troligen för en lång tid framöver. Han föddes 1966 uppe i Lappland och kom från det inom backhoppningsvärlden kända Koskullskulle. Han var dominerande inom backhoppning från mitten på 80-talet fram till början av 90-talet. Flera gånger under den perioden blev han svensk mästare.

Slog igenom med v-stilen

Boklöv har alltid varit mest känd för att han introducerade V-stilen. Det var året 1985 som han slog igenom internationellt med den nya stilen. V-stilen är den stilen som alla backhoppare använder sig av idag. När Boklöv introducerade stilen hoppade han längre än sina konkurrenter. Anledningen till att hoppen var längre berodde på att v-stilen skapar aerodynamiska fördelar gentemot den tidigare använda stilen. Boklöv fick sämre stilpoäng, mycket på grund av stilen, men längden på hans hopp gjorde ändå att han knep första platsen. I början fick stilen kritik och till stor del berodde det på att medlemmar ur den backhoppningskommittén i det Internationella Skidförbundet ansåg att stilen inte var lika etisk som den gamla.

När nya yngre förmågor började använda sig av v-stilen tog överhand allt mer och idag är den dominerat backhoppningen helt både för ungdomar upp till den yttersta eliten. Jan Boklöv har inte bara tagit v-stilen till sporten. Han är blev den första svensk som vunnit en världscupdeltävling. Det var 1988 i Lake Placid, New York som han tog hem första priset. När han sedan säsongen 1988/1989 vann den totala världscupen var han såklart första svensk att göra även det. Han var med i världscupen under sex säsonger. Han deltog även i OS även om han aldrig lyckades ta medalj. Ett av åren var 1988 i Kanada. Där slutade han på en 28:e plats individuellt i normalbacken. Han fick en bättre placering i den stora backen där han slutade på en 18:e plats. Det svenska laget lyckades bättre även om de inte tog sig upp på medaljplats slutade de på en sjundeplats.

Slog igenom med v-stilen

Slog igenom med v-stilen

Andra tog efter v-stilen

En av de anledningarna som gjorde att han inte längre fick lika framstående placeringar var att andra backhoppare hade börjat utveckla v-stilen. Det gjorde att de kunde ta ikapp på hans långa hopp. Med en bättre stil vann de sedan över honom och han började få svårt att hävda sig i de större internationella tävlingarna. Han var med i OS 1991 i Frankrike. Där slutade han 47 i normalbacken och gjorde som oftast ett bättre resultat i stora backen där han kom på en niondeplats. Den sista världscuptävlingen han gjorde var 1993. I svenska mästerskap lyckades han ta åtta medaljer. Fyra vardera på normalbacke och stora backen. Han lyckades även med att få folkets pris på idrottsgalan när han 1989 tog hem Jerringpriset. Efter sin karriär flyttade han till Luxemburg med sin fru och deras två barn, när hans fru jobbade för Europeiska parlamentet. Idag har han flyttat hem till Sverige och bor utanför Stockholm.