Ingmar Stenmark

Vid sidan av Björn Borg så är Jan Ingemar Stenmark den största svenska sportprofilen genom tiderna, skulle jag vilja hävda i alla fall, och detta är med namn som Ingmar Johanson, Ronny Petterson och Peter Forsberg med i mixen. Sverige har genom åren producerat en mängd framgångsrika sportprofiler men ingen har någonsin kunnat mäta sig med Ingmar Stenmarks totala överlägsenhet under tiden har var aktiv inom utförsåkning. Precis som Björn Borg så föddes Stenmark under 1956, men Ingmar föddes den 18 mars, ett par månader innan Borg.

Stenmark föddes i samhället Joesjö, Lappland men flyttade vid fyra års ålder till Tärnaby, där han blev granne med en annan svensk framgångsrik utförsåkare, Stig Strand och även han född 1956. Efter att ha bott här i omkring ett år började Stenmark med utförsåkning och blott tre år senare, vann han sin första tävling i Sverige.

Internationella framgångar

Stenmark gjorde debut i världscupen i december, 1973 då blott 17 år gammal men detta skulle vara början på en episk skidkarriär. Ingmar lyckades under sin tid på skidor vinna flest internationella tävlingar än någon annan skidåkare, även under modern tid med 86 segrar varav 46 av dessa i storslalom och 40 i slalom. Detta placerar honom 9 segrar före Lindsey Vonn som fram till februari 2016 hade mäktat med 77 segrar sammanlagt. Jag kommer ihåg hur jag som ung, i fjärde eller femteklass, fick se en tv rullas in i klassrummet av läraren, efter att hon hade sagt att vi skulle få se på Ingmar Stenmark när han åkte i backen. Jag kommer ihåg än idag hur vi alla satt tysta och tittade på när han åkte, och hur ett dån av skrik kom från alla elever när han tog sig över mållinjen som segrare.

Trots att det är mellan 30–40 år sedan som Stenmark var aktiv så håller han än idag rekordet för den största segermarginalen i en tävling i alpina världscupen med en marginal på 4,06 sekunder. Detta skedde den 4 februari 1979 när han slog Bojan Križaj i slalom. Ingen har lyckats vinna med en större marginal än detta genom tiderna, och det lär nog dröja länge innan, om ens, vi får se någon slå detta rekord.

Internationella framgångar

Internationella framgångar

Han lyckades vinna den alpina världscupen tre år i rad, 1976, 1977 och 1978 vilket gjorde att han tilldelades Holmenkollen-priset under 1979 samt att han fick Svenska Dagbladets guldmedalj för en andra gång, 1978, efter att ha fått priset första gången redan 1975. Dock fick han dela 1978 års pris med en annan känd svensk sportprofil, Björn Borg, som även han hade haft ett enastående sportår.

I världsmästerskapen som hölls 1978 i Garmisch i dåvarande Västtyskland, vann Stenmark både slalom och storslalomguldet, med två tredjedelars marginal i slalom och två sekunders segermarginal I storslalom. Han följde upp dessa segrar men att även försvara sina guldmedaljer vid 1980 års Vinter-OS i Lake Placid, ett OS som också verkade som världsmästerskap. Efter ett dåligt första åk vid 1982 års mästerskap fick Stenmark nöja sig med en silvermedalj i storslalom, men blev förste åkare att någonsin att vinna guld i tre raka världsmästerskap.