Ingemar Stenmark – när Sverige stod stilla

Ingemar Stenmark har satt ett avtryck i hela Sverige som det kommer att bli svårt att slå. Det är lika svårt att slå som de rekord han har kvar än idag. Med sina 86 segrar i världscupen, 15 raka segrar i storslalom och att han stod som segrare sju år i rad i slalomcupen verkar vara helt oslagbara.

Hans största segrar i karriären

Den största segern som han tog var ända den i Lake Placid under OS 1980. I OS 1976 hade Ingemar fått med sig ett brons hem i storslalom och olyckligtvis hade han åkt ur i slalom. Det svenska OS-laget hade laddat upp på fel underlag och den modell på skidor som Ingemar hade passade inte alls för det underlaget. Åken han hade under uppladdningen ledde därför till att han fick sämre självförtroende och han blev osäker på sin egen åkning. När det kom till storslalom gjorde han återhämtningen under det andra åket och fick med sig bronset hem, men när det kom till slalom gick det sämre. När det kom till OS 1980 hade han tagit lärdom av det som gick fel under det tidigare OS han deltagit i.

Den här gången valde han att göra en egen uppladdning och att åka på identiskt underlag som det i själva OS. Tillsammans med det svenska laget åkte de därför till USA och laddade upp några timmar från Lake Placid. Ingemar som var känd för att vara väldigt tystlåten visade däremot på självförtroende under den sista presskonferensen innan tävlingen och kände att han hade segervittring. Hans bästa gren, storslalom, var först på agendan. Han hade nu varit obesegrad sedan mars 1978 och hade 14 raka segrar med sig i bagaget när han stod i startportarna. Oturligt nog fick han ett slag på ena skidan i slutet av det första åket och det kostade honom nästan en sekund. Det gjorde att han bara låg på en tredjeplats inför det andra åket. Han hade nu en dag på sig att studera misstagen och inför det andra åket dagen efter var han redo för att ta sig an pisten med ett snäppet vassare åk. Han gjorde inte bara ett vassare åk utan utklassade helt resten av startfältet och vann med 75 hundradelar.

Hans största segrar i karriären

Hans största segrar i karriären

Han laddar för sitt andra guld

Slalomen skulle gå av stapeln två dagar senare och det blev två dagars vila med ny uppladdning för Ingemar. Det första åket gick bra, även om han inte ledde. Inför det andra åket låg han 59 hundradelar efter ledande Phil Mahre. I det här lägena kunde Ingemar visa på vilken storhet han besatt som åkare. Det andra åket gjorde han i samma stil som han hade tagit guldet i storslalom några dagar tidigare och guldet var då ett faktum.

Det här var det största han gjorde under sin karriär och det var under den här tiden som Sverige bokstavligen stannade inför hans åk. Han har verkligen bidragit med något som ingen svensk som levde på den tiden kommer att glömma.