Ingemar Stenmark – karriären i siffror

Det var under OS 1980 som han tog de OS-medaljer han tog under sin karriär. Under OS i Sarajevo 1984 satte ett startförbud stopp för hans deltagande. Det var de amatörbestämmelser som fanns som gjorde att han inte kunde delta. Fyra år senare var han tillbaka på OS, men den här gången hade toppen av hans karriär passerat och han kunde inte längre ligga med i den allra yttersta toppen.

I hans paradgren storslalom kom han inte vidare till andra åket. Desto bättre gick det i slalom där han hade en elfte plats från den första dagen. När han stod vid starten bestämde han sig för att göra något storstilat. Han visade upp sin forna glans och gjorde ett perfekt åk som tog hon upp till en femteplats. Det var en riktig uppvisning han bjöd på.

Många priser genom åren

Han deltog i ett separat VM där han tog guld. Det var 1978 som han tog guld i storslalom och sedan tog han ett guld i slalom 1980. Han lyckades även med att ta ett silver i storslalom 1982. När det kom till världscupen tog han tre totalsegrar. Det var åren 1976, 1977 och 1978. Han har än idag rekordet i antal delsegrar i världscupen med hela 86 stycken. Den första tog han redan den 17:e december 1974 och den sista tog han den 19:e februari 1989. Av dessa segrar tog han 40 i slalom och 46 i storslalom. Under de här åren kom han även etta åtta gånger i slalomcupen och i storslalomcupen kom han etta sju gånger.

Många priser genom åren

Många priser genom åren

Hans rekord står sig än idag

Ingemar valde att sluta 1989 och hade då resultat som överträffade mycket annat.  Han hade rekord i mycket och det nämns ofta som att han hade flest i många av grenarna. De som räknas upp är flest segrar, slalomsegrar, storslalomsegrar, segrar i slalomcupen och storslalomcupen. Han har även flest körda tävlingar med hela 287 stycken där han även hade flest bruttopoäng och poäng för en säsong. Han har stått på prispallen flest gånger och tagit både flest storslalom och slalomsegrar under en säsong. Det som kan läggas till på listan är att han även har längsta segersviterna i både slalom och storslalom och sedan har han även största segermarginalen i båda grenarna.  Han har högst segerprocenten och längst cupkarriären samtidigt som han har haft den friskaste karriären där han inte missade en enda cuptävling under 16 säsonger. När det kommer till de svenska medaljerna tog han SM-guld nio gånger varav fem var i slalom och fyra i storslalom. Han har också fått Svenska Dagbladets guldmedalj vid två tillfällen, 1975 och 1978.

Efter att han slutade tävla fortsatte han att värna om sin egen identitet och integritet. Det är i skidbacken vi har sett honom och sedan har han hållit sig på sin egen kant. Den enda gången vi har fått se honom delta i något mer offentligt är när han 2011 var med i Mästarnas mästare. Rykten om att han fortsatt hålla igång träningen bevisades och han vann hela tävlingar och charmade som vanligt den svenska publiken.