Henri Saint Cyr – imponerade på drottning Elizabeth

För många år sedan medan Sverige fortfarande hade ett ridande kavalleri var det våra militärer som var med och deltog i de internationella mästerskapen. En av dessa som kom att göra ett stort avtryck i Svensk ridsport länge var Henri St Cyr. Han deltog i ett antal mästerskap, en de största bedrifterna var när han tog dubbelt guld på OS både 1952 och 1956.

Henri St Cyr föddes 1902 utanför Örebro. På den tiden han tävlade var klubbarna de olika regementena och han tävlade bland annat för Stockholm som på den tiden inom ridsporten hette A1 IF och han tävlade även för A3 IF, som var Kristianstad.

Började med att rida fälttävlan

Det första OS som han deltog i gjorde han det i fälttävlan. En gren som idag räknas som en av världens farligaste, men som genom åren både har blivit lättare och mer säkert. När han red sitt första OS i Berlin 1936 var det betydligt svårare banor och hårdare att ta sig igenom med fler moment. Han lyckades inte med bedriften att ta en medalj, men det räknade som en bedrift att bara ta sig igenom den svåra banan. Det här året slutade han på en 25:e plats med hästen Fun. Vid OS i London 1948 tog Henri St Cyr tillsammans med det svenska laget som bestod av G-A Boltenstern och Gehnäll Persson guld. Ett år senare upptäcktes att Persson inte kunde erhålla en medalj eftersom han bara varit tillfälligt konstituerad som fänrik. Reglerna på den här tiden sa att inga underofficerare kunde fick delta eftersom de räknades som professionella ryttare.

Började med att rida fälttävlan

Började med att rida fälttävlan

Han börjar ta medaljer

Henri St Cyr var tillbaka på OS fyra år senare med hästen Master Rufus. Han tog sig också till OS 1956 som hölls i Stockholm, men hade då hästen Juli** som partner. Det var under dessa två OS som han lyckades med det otroliga att både ta guld med det svenska laget för att avsluta med att ta det individuella guldet. Mellan de två Olympiska spelen lyckades han med att vinna ett guld på VM i Wiesbaden på Juli**. 1960 var han tillbaka och red OS igen. Den här gången hamnade han precis utanför pallplatsen med en fjärdeplacering individuellt på hästen L´Etoile.

Han fortsatte att vara otroligt bra och när det vankades OS 1964 blev han återigen uttagen och det här skulle bli hans sjätte OS. Tyvärr var han i Paris när han råkade ut för en trafikolycka där han blev påkörd. Han var allvarligt skadad men lyckades överleva. Det var inget som satte stopp för att han skulle fortsätta sin karriär på hästryggen och året efter deltog han i en av de största tävlingarna i världen, Aachen, och där han kom att bli den ende svensk som erhållit staden gyllene ring. Han har förutom att ta en massa medaljer på mästerskap lyckats med att få ordnar och utmärkelser världen över. Bland annat kom han att bli hedersmedborgare i staden för den franska ridlärarkåren än idag håller till. Han red en uppvisning under OS i Stockholm där drottning Elizabeth blev så imponerad att hon bjöd in honom som hedersgäst under fälttävlingarna i Badminton