Gert Fredriksson – flest svenska OS-guld

Det var många år sedan Gert Fredriksson var en kanotist på elitnivå, men än idag är det ingen som har lyckats med hans prestationer på OS. Han är än idag den person som har tagit flest OS-guld för Sverige. Det är inte bara i Sverige som han har något han är bäst inom. Han är fortfarande den kanotist i hela världen som är den mest framgångsrike i OS. Självklart gjorde han mer än att ta OS-medaljer och under hans karriär lyckades han ta hela elva VM-medaljer och av dem var sju stycken guld.

Hur han började med kanot

Gert föddes 1919 och tyvärr gick han bort 2006. Historien om hur han började med just kanot är lite rolig. Hans var jobbade som möbelsnickare och en dag fick den en idé om att göra något tillsammans. De skulle göra var sin kanot. Materialet hittade de i två utslitna kanoter som de för 80 kr köpte av kanotklubben. När kanoterna var färdiga började Gert, som då var 16 år, att paddla mellan öarna utanför hemmet. Han lärde sig tekniken och paddlade mer och mer. Det var först när han var 19 år som han kom på att han kunde tävla. För att bli riktigt bra på kanot påbörjade han en träning som gjorde att han fick en otroligt stark överkropp. Den kom snabbt att bli omtalad i tidningar runt om i Sverige. Efter fyra år var han med i striden och på SM tog han hem sitt första guld. Genom åren kom han att paddla hem hela otroliga 71 SM-guld.

Hur han började med kanot

Hur han började med kanot

Av de gulden han tog var det 32 som var hans individuella. Det är svårt idag att förstå hur stor Gert var på den tiden, men för att förklara lite närmre kan det nämnas att han mellan 1943-1948 vann alla tävlingar han ställde upp i, utom en endaste. Eftersom han tävlade under andra världskriget när OS ställdes in fick han vänta med att göra sin debut där. Det var först när han hade nått 28 års ålder som han fick delta och representera de gulblåa färgerna. Det var bara den internationella karriären som han hade väntat på. I Norden hade han redan hunnit göra sig ett namn och med de 17 guldmedaljerna på NM han totalt tog under sin karriär var han redan överlägsen i Norden.

Roliga citat från tidningarna

Ett av de mest kända citaten från en tidning som beskrev Gerts framfart var när han tog guld vid OS i London 1948. Åke Hall som skrev för Göteborgs-Posten förklarade det han hade sett med orden “..sedan var det som att alla de andra hade gått på grund och Gert Fredriksson bara fortsatte.” Han tog sammanlagt sex OS-guld, ett OS-silver och ett OS-brons. Det sista guldet tog han när han hade fyllt 40 år och det var på OS 1960. Det mesta av hans stora prestationer hade han hunnit med då även om han fortsatte att tävla i många år till. Få idrottare genom historien har varit med och gjort hela 42 säsonger på varav de flesta på absolut toppnivå.