Fredrik Ljungberg

Fredrik Ljungberg är en man som är mycket känd bland de svenska fotbollsspelarna. Idag är Fredrik 42 år gammal och är född på det exakta datumet : den 16 april år 1977. Han spelar inte längre fotboll men han däremot coachat sedan år 2016 och klättrar snabbt i coaching världen. Bland annat så har Fredrik spelat för lag som Arsenal FC, Chicago Fire, Seattle Sounders FC samt West Ham United.

Dessutom har han meriten som lagkapten för svenska landslaget under två års tid mellan år 2006 och 2008. Fredriks position på fotbollsplanen var i mittfältet. Inte bara har han haft med fotboll att göra utan har även representerat flera stora internationella företag. Bland annat så har han stått modell för modehuset Calvin Kleins manliga underkläder i fyra år samt representerat L’Oréal och Nike. Än idag så representerar han bolag såsom ESPN, Puma samt Pepsi. Dessutom så har han bloggat på sin egen plattform sedan uppstarten år 2009.

Karriären inom fotbollen

När Fredrik var så lite som fem år gammal så flyttade han och sin familj från födelseorten Vittsjö till Halmstad. I samband med flytten så började han spela fotboll för Halmstad. Debuten i allsvenskan gjorde han året 1994 och redan tre år senare var han nyckelspelaren i Halmstad när de vann SM-guld. Redan 1998 gjorde Fredrik sin debut i seniorlandslaget för Sverige. Det var i en träningslandskamp där Sverige mötte USA. Samma år så gick Ljungberg till Arsenal FC, han såldes för den stora summan på 40 miljoner svenska kronor. Där och då år 1998 så var det den allra största mängd pengar som en fotbollsspelande svensk sålts för.

Karriären inom fotbollen
Karriären inom fotbollen

Sin debut för Arsenal blev en succé, laget mötte Manchester United, då han efter enbart ett par minuter gjorde sitt första mål i klubben. Totalt sett så slutade Ljungberg på imponerande antalet nio säsonger i klubben innan han gick till konkurrenten West Ham United. Säsongerna i Arsenal var dock mycket framgångsrika, på de åren samlade Fredrik ihop två Premier League vinster samt att han var otroligt omtyckt av klubbens fans. Han blev till och med utsedd av fansen som den 11 bästa spelaren i Arsenal genom tiderna. Efter en tid i West Ham så bröts kontraktet och Ljungberg skrev istället på för en amerikansk klubb som heter Seattle Sounders FC. Efter sin tid i USA så gick Ljungberg istället till Celtic. Där spelade han under en säsong för att sedan lysa med sin frånvaro från professionell fotboll under en tid på två år. När han gjorde comeback inom den professionella fotbollen så var det i en nystartad liga i Indien. Han hade dock så stora problem med sin rygg att han fick lämna klubben efter enbart fyra matcher spelade.

Landslaget representerade han under 8 års tid och som tidigare nämnt så var han även lagkapten två år. Guldbollen har han fått två gånger, en gång år 2002 och den andra gången år 2006. Dessutom har han blivit utsedd till den bästa mittfältaren i Sverige hela sex gånger under sin karriär. Från och med sommaren året 2016 så han Fredrik coachat. På enbart 3 år har han klättrat från att vara en ungdomstränare inom Arsenal till att vara assisterande tränare i A-laget i Arsenal. Under dessa tre åren har han även hunnit med att coacha i Tyskland.