Fortsättning “När vi gräver guld i USA”

På var sin ände av planen spelade två andra hjältar. De var inga mindre än målvakten Thomas Ravelli och anfallaren Kennet Andersson. Båda två hade en lång karriär inom svensk fotboll och har hunnit stå för många storslagna prestationer.

Thomas Ravelli

En av de största hjältarna under VM i USA 1994 var helt klart Thomas Ravelli. Han var kung i målet och helt oslagbar. Det vi kommer ihåg mest från hans deltagande i just VM är när har räddar straffen som Miodrag Belodedicis sköt. Den här räddningen kom att bli vald till priset för Tidernas idrottsögonblick på Idrottsgalan 2001. Genom hans fantastiska insatser i det svenska målet kom han att bli en av de mest folkkära fotbollsspelarna genom tiderna. Ravelli hade lite av en unik karriär och med 430 allsvenska matcher förstår man att han spelat mycket i Sverige. Det var bara de avslutande säsongen som han valde att åka över till USA för att spela som han spelade utomlands. Eftersom Ravelli spelade den största delen av sin fotbollskarriär på svenska mark betyder det också att han hade stora möjligheter till att ta SM medaljer. Det första vann han redan 1980 när han var 21 år gammal.

Två år tidigare hade han gjort allsvenska debut. Hans första stora mästerskap kom att bli 1989 när Sverige för första gången under hans karriär kvalade in till ett större mästerskap. När han avslutade sin karriär gjorde han det med 143 A-landskamper i bagaget vilket gjorde honom till den spelare som spelet flest landslagsmatcher genom tiderna fram till 2013 då Anders Eriksson gick om honom med 148 landskamper.

Thomas Ravelli

Thomas Ravelli

Kennet Andersson – målkungen på VM

Under VM fick vi en ny målkung. När vi satt bänkade från TVn och kollade på matcherna njöt vi av alla de gånger Kennet Andersson lyckades nicka in ett mål. Den långa killen från Eskilstuna gjorde oss sällan besviken och stod under hela turneringen för flest mål i det blågula laget. Han var inte bara bäst i svenska laget under turneringen utan knep också en tredjeplats i den totala skytteligan. Andersson hann under sin karriär med att kamma hem två SM-guld i IFK Göteborg och när han sedan blev utlandsproffs slog han till och blev ligamästare.

Utlandskarriären gjorde han i Turkiet när han spelade för FeneTurrbahçe och slog till med att bli ligamästare i den turkiska ligan. Under VM i USA bidrog han med hela fem mål och blev mest känt för att nicka in bollen från alla möjliga vinklar. Det var också just att nicka in bollen han blev känd för under sin karriär. Han var längre än de flesta vilket naturligtvis gjorde det lättare för honom att nicka in bollen. När han avslutade karriären flyttade han tillbaka till Göteborg och levde där familjeliv. Han har fortfarande rekordet med att ha gjort flest mål under ett och samma VM och det har nu stått sig under hela 24 år. De här tre spelarna bidrog helt klart med stora insatser under VM:et när Sverige lyckades med bedriften att ta brons.