Formel 1 föraren Ronnie Peterson

Den snabbaste formen av bilsport med bilar som kör upp 380 kilometer i timmen. Kärleken till bilar, fart och till äventyr blev dock även hans fall tillslut. Efter en karriär väl värd att skriva hem om var Ronnie förmodligen den som skapade formel 1 hysterin i Sverige och med makalösa resultat kantat med lite otur och en förödande krasch lever hans minne och även hans framgångar kvar än idag.

Karriären och problemen

Ronnie Peterson också känd som ”the superswede”, supersvensken, och kungen av asfalt, föddes 1944 in i en familj med ett stort intresse för motorsport. Tiden i skolan kantades av ett stort ointresse och drömmen om att han en dag ska köra världens snabbaste bilar var ett faktum väldigt tidigt i livet. I första SM tävlingen i gokart 1962 blir han tvåa och som 20 åring har han redan två segrar i bagaget. Tävlingarna avlöser därefter varandra och de fina placeringarna likaså. År 1966 debuterar Ronnie med sin brabham kopia i formel 3 och hamnar där på en tredjeplats men det stora genombrottet kom två år senare 1968 då han för första gången tävlade på Monza i Italien.

1970 kör Ronnie för första gången på en formel 1 bana men året är dock präglat av olika problem och när säsongen är slut så har Peterson inte lyckats skaffa en enda poäng vilket är raka motsatsen till framgångarna året därpå. 1971 lyckas Ronnie nämligen med att knipa andraplatsen men framgångarna i F1 och Lotus stallet åren därpå kantas av otur och olika mekaniska problem.

Ronnie Peterson lyckas dock med att starta under hela 123 Grand prix lopp och under karriärens gång lyckas han dock med att knipa bland annat 10 stycken första placeringar, 10 stycken andra placeringar och 6 stycken tredjeplaceringar. Detta gör honom till den mest framgångsrika svenska formel 1 föraren någonsin.

Karriären och problemen
Karriären och problemen

Slutet och kraschen

GrandPrix i Italien 1978 var den ödesdigra platsen och tävlingen som skulle bli den allra sista såg på pappret ut att kunna gå fort. Ronnie som var tillbaks i Lotus stallet var nöjd med bilen men var desto mindre nöjd med team chefen Colin Chapman och såg fram emot sitt sista lopp innan det var dags att byta stall till säsongen efter. En olycklig trängning i starten av loppet gör dock att bilen exploderar efter en krasch in i säkerhetsräcket och därefter är katastrofen ett faktum. Ronnie förs akut till sjukhus men avlider dagen efter, endast 34 år gammal, på grund av sina skador orsakade av kraschen.

Och så var det där med filmen

Superswede, filmen och dokumentären som hade premiär 2017 möttes med blandad kritik och stjärnorna Emerson Fittpaldi och Niki Lauda är några av de före detta kollegorna som släppte allt för att kunna medverka när det var dags för inspelning.  Ronnies dotter Nina både medverkar och står bakom kameran i projektet som tar med tittarna tillbaks till den epok där bland annat glamour, dårskap och hjältemod är några av ledorden men där också kärleken Ronnie hade till sin familj skildras.