Det som gjorde Björn Borg bäst i världen

Björn Borg var i sådan klass under sin karriär att det är svårt att få ned allt i ord, men några saker som gjorde hon riktigt bra som tennisspelare. Hans karriär hade mycket av sin början hemma i Södertälje. Mot garagedörren spelade han otaliga timmar mot sig själv. Garagedörren finns kvar att se eftersom Södertälje kommun valde at köpa ut den 2014 och idag finns den att beskåda vi den utställning på Södertälje Stadsmuseum. Det här beskriver väldigt väl hur stor Björn var under sin storhetstid utan att man behöver skriva det i ord.

Fysik och teknik grunden för hans spelande

Det var många olika aspekter som gjorde Björn Borg så otroligt bra. Han hade en väldigt god fysik som passade tennis. En kombination av styrka och uthållighet som gjorde att han kunde hålla en högre nivå länge. Sedan var han snabb när han rörde sig på banan och han utnyttjade det genom att vara en rörlig spelare vilket gjorde att han kunde täcka hela banan när han spelade. Han spelade helst grundslag, vilket innebär att bollen studsat en gång innan han gjorde sitt slag. Grundslagen var också de slag han blev allra mest känd för speciellt de som var backhand. Sina slag i forehand utnyttjade han på det sättet att de var hårda och tunga slag som gjorde att motståndarna ofta blev trötta vilket han hade nytta av med sin uthållighet. Han hade en otroligt låg felprocent på de slag han gjorde.

Fysik och teknik grunden för hans spelande

Fysik och teknik grunden för hans spelande

Hans kända dubbelfattning

En sak som han hade tagit med sig sedan sin tid som ishockeyspelare var de backhandslag som han gjorde med dubbelfattning. Tekniken han hade påminde otroligt mycket om de slagskott som man gör när man spelar ishockey. Även om han tidigt slutade med att spela ishockey var det här något han tog med sig till tennisen. Han hade två svagheter och det var hans volleyslag och hans servrar. Det sistnämnda förbättrade han under hela sin karriär, men de kom aldrig upp i toppklass. Han vägde upp hela spelet med att vara överlägsen i det han var bra på och det räckte för att vara bäst i världen år  Björn Borg hade ett ganska hett temperament, men när han i tidig ålder hade tagit ut det under en match och blivit avstängd i sex månader bestämde han sig för att alltid hålla det i schack inne på banan. Han var otroligt flitig och tränade timvis hemma mot garagedörren och varvade det med löpträning.

Den tränare som åkte med honom runt världen på turnéerna var Lennart Bergelin, som tidigare själv varit elitspelare. Innan Lennart kom in i bilden var Percy Rosberg hans tränare. När Björn Borg lärde sig behärska sitt temperament tog han det vidare ett steg till. Han lärde sig att fokusera på  att hålla koncentrationen och fokusera på att beslutsamt nå målet. De här egenskaperna kom att känneteckna hans mentala förmåga genom hela karriären. Kommentatorer kallade honom ofta för Ice Borg för att han den mesta av tiden såg helt lugn och kall ut.