Charlotte Kalla

Charlotte kalla är en svensk skidåkare som är född den 22 juli 1987 i Tärendö som ligger i Pajala kommun.

Hon är numera bosatt i Sundsvall. Charlotte började redan som barn med skidåkning och redan vid 7 års ålder hade hon lärt sig åka skidor. Sedan därefter tog karriären fart. 2006 vann Charlotte Kalla sitt första guld i skiathlon på 10 kilometer i junior-VM. Skiathlon är ett lopp där alla startar samtidigt och den första sträckan består av klassisk stil och den andra av fristil. Framgången fortsatte i junior-VM i Italien 2007 då Charlotte tog två stycken guld och ett silver. Hon va även med i stafettlaget som knep silvermedaljen.

År 2007 tilldelades Charlotte kalla Sixten jernbergspriset. Detta pris delas ut till den skidåkare som lyckas bäst och visat störst vilja under SM-veckan. Charlotte Kalla tog 2 stycken SM-guld detta år. Senare samma år flyttades Charlotte Kalla upp till seniornivå. Det var även nu hon fick sitt stora internationella genombrott. Lite otippat vann Kalla Tour de ski 2007/2008 före finländskan Virpi Kuitunen. Hon kom 4a i den totalt världscupen samma år. 2008 fick Charlotte Kalla ännu en utmärkelse, Jerringpriset. Prisets ges till den idrottare som gjort bäst ifrån sig under årets gång. Och det var här Charlotte Kallas karriär började ta fart på riktigt.

OS

De olympiska spelen ägde rum i Vancouver 2010 och var Kallas första OS i skidkarriären. De första loppet var 10 kilometer fristil där Kalla vann med 6 sekunder marginal. Därefter slutade hon åtta i dubbeljakten, som är de olympiska spelens skiathlon. Tillsammans med Anna Haag tog de silver i sprintstafetten. Kalla avslutade mästerskapet med en sjätte placering på 30 km klassiskt. Samma år, det vill säga 2010 sattes en staty av Kalla upp i hennes hemort Tärendö.

OS
OS

2013-2019

2013 började Kalla träna med det norska landslaget som alltid haft stora framgångar inom skidåkning. Kalla insåg då att hennes träning på 830 timmar per träningsår  var allt för lite jämfört med norskornas 900-950. Kalla och hennes tränare ökade träningen samt tränade mycket på teknikerna, främst stakning så hon skulle bli bättre i klassiskt. I OS 2014 tog Kalla tre silver, ett bland annat i klassisk där hennes teknik hade utvecklats något enormt.

I samma OS var Kalla även med i den avslutande stafetten. Där Kalla hade sista sträckan och låg 26 sekunder bakom ledande Finland. Men efter en makalös upphämtning tog Kalla Sverige till seger och de var därmed Sveriges första damstafettguld i OS sedan 1960. Kallas Karriär rullar på, men störs emellanåt av skador. Bland annat en skada i bröstryggen som ställt till de för Kalla. Men med vila och återhämtning har hon kommit tillbaka varje gång lika stark som förr. Kallas senaste seger var på VM i Seefeld 2019 där hon tillsammans med Ebba Andersson, Frida Karlsson och Stina Nilsson tog hem guldet i stafetten. Kalla kom i detta VM i sina individuella presentationer i topp 10. Men framgångssagan kommer fortsätta och Kalla radar upp bra presentationer en efter en. Och vi har nog inte sett den sista bragden.