Carolina Klüft – tog svenskarna med storm

Genom tiderna har vi haft många väldigt duktiga idrottare, men vissa av dem har lyckats bli mer av en ikon för Sverige. En av de som dessutom har blivit riktigt folkkär är Carolina Klüft. Med sin otroliga vinnarskalle och vilja att bli bra på precis allt fångade hon den svenska publiken och tog oss med storm. Det är få atleter som har lyckats som henne vad gäller både sportsliga resultat och att fånga den svenska publikens hjärta.

Otroliga meriter

Det är inte så svårt att förstå varför Carolina Klüft direkt fångades svenskarnas uppmärksamhet. De prestationer hon har gjort genom åren har varit helt fenomenala och många rekord står sig än idag, tio år efter att hon slutade med sjukamp. De största framgångarna hade hon i just sjukamp och även om hon slutade med det 2008 fortsatte hon med både längdhopp och tresteg efter det. Redan när hon var 22 hade hon tagit guld i alla de fem stora mästerskapen och med den prestationen blev hon den yngsta idrottare någonsin som har klarat den bedriften. Hon gick sedan över till att bara delta i längdhopp och tresteg. Även där hade hon en framgångsrik karriär, även om hon inte nådde fram till någon medalj. Den största insats hon gjorde var att komma femma på VM 2011. Året efter, 2012, beslutade hon att helt sluta med friidrott. Efter hennes karriär som friidrottare har hon gått över till att vara programledare för olika sportsändningar.

Otroliga meriter

Otroliga meriter

Om Carolina Klüft

Idag bor Carolina Klüft i Stockholm tillsammans med sin man och deras två barn. Hon gifte sig 2007 med en av dåtidens friidrottare på den manliga sidan, Patrik Kristiansson, som idag har bytt efternamn till Klüft. Carolina kommer från en riktig idrottarfamilj. Pappa Johnny var fotbollsspelare och spelade i allsvenskan. Mamma Inga-Lill var även hon friidrottare och gjorde en karriär inom längdhopp på landslagsnivå. Klüft blev känd för att alltid ha med sig en maskot in på arenan. Dessvärre försvann hennes maskot som var mest känd i ett förlorat bagage på Arlanda. En gulsvart gris. När hon var yngre hade hon en mask i form av Ior från Nalle Puh. Genom åren har hon hunnit släppa böcker om sitt liv som friidrottare och hur hon tog sig framåt och nådde de resultat hon faktiskt lyckades med. Dessutom anordnar hon varje sommar läger för ungdomar som vill satsa mer på friidrott än vad vanliga klubbar kan ge.

Satte många rekord

Hon satte flera gånger under sin karriär rekord. Det var inte bara som senior utan hon satte även rekord som junior. Redan som ung gjorde hon strålande resultat. Hon satte bland annat det svenska och europeiska rekordet på VM i friidrott i Osaka 2007 för seniorer. När hon var junior satte hon världsrekordet i sjukamp och hon lyckades dessutom med bedriften att förbättra sitt eget rekord senare samma år under EM. Det var 2002 som hon gjorde enorma resultat som junior. Efter sin friidrottskarriär har hon fortsatt som programledare för sportsändningar. Även här har hon lyckats göra en bra karriär med sitt fortsatta engagemang inom den svenska idrottsvärlden.