Bordtennisspelaren Jan Ove Waldner

Bordtennisspelaren Jan Ove Waldner är en framgångsrik idrottsman som har satt Sverige på kartan för resten av omvärlden. Jan Ove slog igenom som 16 åring år 1982 där han tog sig till EM men sedan slogs av lagkamraten Mikael Appelgren som även han räknas som en av Sveriges mest framgångsrika bordtennisspelare.

Waldner räknas också av flera som världens bästa bordtennisspelare med sina många framgångar, priser och långa karriär som är både innehållsrik och intressant.

Den tidigare delen av hans karriär

Jan Ove Waldners talang för bordtennis upptäcktes redan i väldigt tidig ålder av hans båda föräldrar Åke och Marianne Waldner. Vid fem års ålder fick föräldrarna upp ögonen för sin sons talang och vid sex års ålder började han spela för sin första klubb. Med klubben åkte hans tillsammans med andra ungdomar på flera träningsläger till Kina. Kina som har ett väldigt stort utbud av talangfulla bordtennisspelare sägs ha motiverat och inspirerat Waldner under hela hans karriär men framförallt under den tidigare delen då han fortfarande kämpade för att skaffa sig ett bra rykte och bli utvald att delta i de lite större tävlingarna inom denna sportform.

Men redan under 1980-talet var Jan Ove Waldner väldigt stor i den ungdomliga ligan. Som ungdom vann han till exempel sin första mästerskapsmedalj när han spelade i singelfinalen i EM. År 1984 vann han också en av sin sju Europa Top 12-guld. Under resterande delen av 80-talet så tog han plats i det svenska herrlandslaget och han belönades med flera framstående priser för sina prestationer. Några exempel är till exempel Victoriastipendiet och Svenska Dagbladets guldmedalj.

Den tidigare delen av hans karriär
Den tidigare delen av hans karriär

Senare delen av hans karriä

Under 90-talet fortsatte Jan Ove Waldner att prestera i de tävlingar han deltog i. Under 1992 hölls OS i Barcelona och där var han den enda svensken att ta hem en guldmedalj. I och med denna vinsten hade han erövrat samtliga internationella mästerskapstitlar i singel. Någonting som han vart väldigt uppmärksammad för. Samma år tilldelades han Bragdguldet för sina prestationer. Jan Ove Waldner fortsatte att leverera i tävlingar trots nya svenska konkurrenter som till exempel berömda Peter Karlsson. Han vann priser i internationella och svenska tävlingar även under 40 års ålder vilket var väldigt unik i tävlingssammanhang och i jämförelse med tidigare mästare.

Waldner vann sin sista medalj i EM år 2002 som då hölls i Zagreb. Detta var också det sista året som Jan Ove Waldner rankades som en av de 10 bästa singel spelarna i världen. Efter detta fortsatte Waldner att delta i tävlingar även om de inte var på samma nivå och lika ofta som innan.

Hans karriär som veteran

Under sina verksamma år som veteran fortsatte Waldner att delta i tävlingar som till exempel Pingisligan och SM. Han spelade dock sin sista match år 2016 då han deltog i Pingisligan. Denna match kom att bli den sista milstolpen i en karriär som var bortom händelserik. Jan Ove Waldner fortsätter att inspirera nya bordtennisspelare världen över för sina fantastiska prestationer under sin långa karriär. Världen kommer alltid att minnas Jan Ove Waldner som den stora idrottsman han var och för hur mycket han har betytt för den svenska idrotten.