Björn Borg

I denna serie tänkte jag titta lite närmare på begreppet sport och kända profiler som vuxit fram inom sin specifika sport. Först ut blir det tennis och några av de profiler som vi i Sverige haft turen att få ta del av genom åren, personer som Björn Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander, för att nämna några.

Först ut tänkte jag skriva om en av de största, om inte den största av alla svenska sportprofiler, vid sidan av Ingmar Stenmark, och det är så klart tennisstjärnan Björn Borg.

Borgs introduktion till tennis

Denna talangfulle tennisspelare föddes den 6 juni 1956 i Stockholm. Redan i unga år var han en riktig bolltalang och han skulle få prova på tennis för första gången vid nio års ålder efter att hans far en dag kommit hem med ett tennisracket som han vunnit under ett pingisevent. Med detta racket i högsta hugg började Björn nu pröva på sporten och det dröjde inte länge förrän tränaren Percy Rosberg fick upp ögonen för denna yngling och såg vilken potential han hade, vilket också gjorde att han ville träna Borg. Sagt och gjort, han övertalade Björn och hans familj så han kunde börja sin träning. Problemet var dock bara att Percy befann sig en och en halv timmes resväg från där familjen Borg bodde men det hindrade inte familjen eller Percy från att inleda samarbetet och hans träning. Blott två år in i träningen kom sedan det första resultatet av allt hårt arbete som de lagt ner på träningen när Björn så vann sin första juniortävling. Ytterligare två år senare, nu 13 år gammal, blev Björn svensk mästare i juniorklassen, för både 13- och 14-åringar. Det var nu som tennissverige också fick upp ögonen för denna yngling och det skulle bli starten på hans otroligt framgångsrika tenniskarriär.

Borgs introduktion till tennis

Borgs introduktion till tennis

Problemet nu var studierna, då Björn fortfarande befann sig i skolan och han hade inte möjligheterna att sköta både studier och en växande tenniskarriär, samtidigt vilket då gjorde att han valde att hoppa av sina studier och helt fokusera på tennisen istället vilket skulle visa sig bli ett smart drag.

Framgångar

Efter att ha hoppat av sina studier som 15-åring började Borg som sagt att fokusera 100 % på tennisen och det skulle inte dröja länge innan han tog sin första, internationella skalp genom att kvala in till det svenska Davis Cup laget och sedermera även vinna båda sina singelmatcher. Dessa framgångar fick Borg att ställa upp i Wimbledon för juniorer under 1972, en turnering som han även lyckades vinna. Segern här tillsammans med en rad andra, internationella segrar var tillräckligt för Borg och Percy att fatta beslutet att träda in i proffsvärlden trots sin ringa ålder.

När Borg sedan fyllt 18 kom hans första stora vinst som tennisproffs, när han vann Franska Öppna Mästerskapen för första gången. Jag skriver för första gången då Borg under sin karriär lyckades vinna denna tävling inte mindre än sex gånger sammanlagt. Till detta kan vi också lägga till inte mindre än fem titlar i den anrika turneringen Wimbledon, under perioden 1976–1980, alltså fem raka segrar.

Inget såg ut att kunna stoppa Borg i hans framfart, förutom han själv, när han vid endast 26 års ålder beslöt sig för att dra sig tillbaka från tennisen. Detta var alltså 1982, efter att han lyckats vinna elva stora turneringar under en åtta års period. Hela förvånade hela tennisvärlden med sitt beslut men hand stod fast, han hade gjort sin sista match.