Björn Borg – slog igenom i unga år

Björn Borg var enda barnet som paret Rune och Margareta Borg fick. Inspirationen till att börja med just tennis kom mycket från att pappan var pingisspelare. Han var dessutom en mycket bra sådan och det gav antagligen sonen Björn motivation att redan från unga år bli en mycket duktig tennisspelare. Det tennisracket Björn började med var en vinst som pappan hade vunnit vid en pingisturnering. Förutom tennis spelade han ett tag ishockey, men det var inom tennis han hade sitt hjärta.

Avslutar skolan för att satsa på tenniskarriären

Redan i nionde klass väljer Björn att avsluta sin skolgång för att satsa fullt ut på karriären som tennisspelare. För att nämna lite kuriosa var Björn på den här tiden vän med Ted Gärdestad, artisten som tyvärr gick bort alldeles för tidigt, och det få vet är att Ted som fjortonåring hade en andraplats som i ligan över tennisspelare i Sverige. Förstaplatsen hade redan Björn Borg ett stadigt grepp om vid den här åldern.

Avslutar skolan för att satsa på tenniskarriären

Avslutar skolan för att satsa på tenniskarriären

Kung över Wimbledon

Han fortsätter sin internationella bana och redan vid 17 års ålder gör han sin debut i Wimbledonmästerskapen. Han når där kvartsfinalen, men dessvärre förlorar han den mot en engelsman vid namn Roger Taylor. Året efter kommer han tillbaka och nu snäppet vassare som tennisspelare. Han vinner nu sin första Grand Slam-titel i Franska öppna. Finalen spelar han mot Spaniens Manuel Orantes. Precis som i matchen där han slog igenom som 15-åring lyckas han vända en match som ser ut som at den kommer att bli en förlust. Vinsten gjorde att han blev den yngsta spelare som tagit hem titeln i Paris. Vinsten i Paris slog han till med och gjorde om fem gånger till. Med sex vinster var han den första spelare som lyckats ta hem titeln så många gånger innan han blivit 30 år.

Under 1974 lyckas han även med fler storslagna prestationer. På andra sidan Atlanten tar han hem US Pro med sin seger i finalen över Tom Okker. Den här turnering kammar han hem de nästföljande två åren. Han fortsätter att rada upp segrar det här året och hemma i Båstad på Swedish Open tar han hem förstapriset. Det som ofta ses som han absolut största merit är de fem titlar i rad som han tog i Wimbledon. 1976 gjorde han som så många gånger förr och slog till en vinst från ett riktigt underläge. Just den gången i Wimbledon kan ända räknas som det största han kom ikapp med då han låg under med hela 4-0 innan han vände det och vann med 5-4.