Björn Borg – fem Wimbledon-titlar i rad

någonsin på herrsidan att vinna fem Wimbledon-titlar i rad. Före honom hade bara stora namn som William Renshaw och Laurie Doherty lyckats med bedriften. Det är svårt att tänka sig att alltid startade när Björns pappa vann ett tennisracket att han skulle komma att bli en av de absolut största idrottarna genom alla tider.

I klass med historiskt stora idrottare

Björn Borg föddes i Stockholms innerstad, men växte sedan upp i Södertälje där familjen bodde. På ett sätt är det svårt att börja mäta Björn Borgs sportsliga resultat och prestationer för det finns så mycket att det nästan blir svårt att hålla reda på alla. Några av de saker som man ändå kan nämna är att han 109 veckor mellan åren 1976 – 1981 hade platsen som världsetta. De mest framgångsrika åren hade han fram till 1981 med en början 1974. Under de åren hann han med sina allra största meriter och elva singeltitlar som bestod av fem raka i Wimbledon och sex, varav fyra raka, i Franska öppna.

Idag ligger han på en sjätteplats vad gäller antalet Grand Slam titlar i herrsingel. De som idag ligger framför honom på listan är namn som Pete Sampras och Roger Federer. Före Borg tog titlarna i Wimbledon var det bara två personer som hade lyckats med prestationen innan. Det fanns dock en stor skillnad mellan de två och Borgs insats. Tidigare var den tidigare innehavaren av titeln direktkvalad till finalen vilket inte var fallet när Borg tog sina titlar. Under hela sin karriärlyckades han vinna hela 63 singeltitlar. På det kan vi lägga att han även vann fyra dubbeltitlar.

I klass med historiskt stora idrottare

I klass med historiskt stora idrottare

Många utmärkelser

Efter att han avslutade sin karriär har han fått en hel del utmärkelser. En av den kom 1987 när han blev inskriven i Internation Tennis Hall of Fame. Han har senare även blivit inskriven i den svenska motsvarigheten och sedan 2003 finns han med i Swedish Tennis Hall of Fame. Ett annat stort pris som han har lyckats erhålla är Århundradets svenska idrottsman. De som förutom Borg var nominerade till priset var Ingemar Johansson och Ingemar Stenmark. I USA var han nära att få priset för Årets bäste idrottsman, men fick andraplatsen direkt efter Muhammed Ali. Med alla dessa stora meriter på listan är det inte svårt att förstå att han har gjort ett så stort intryck på det idrottsliga Sverige.

Efter att han avslutade karriären som tennisspelare har han även haft stora framgångar med sitt företag som inom modebranschen. Med egna butiker ibland annat Stockholm och stor försäljning har han lyckats bilda sig ett varumärke som står sig i konkurrens mot andra. Tänker man att denna karriär började med ett tennisracket som hans pappa vann förstår vi att det ibland är slumpen tillsammans med talang och vilja som tar en till toppen. Det går att lyckas även om man inte kommer från en familj som har en tradition inom den sport man vill hålla på med.