Bengt “Fimpen” Lindberg – paralympiadernas mästare

En handikappidrottare som verkligen lyfte handikappidrotten till max var Fimpen Lindberg. Både genom hans showiga deltagande och hans prestationer blev kända världen över. Han charmade publiken både på plats och hemma i tv-soffan och gjorde det hela till en show samtidigt som han presterade på max. Fimpen föddes 1953 och började träna på Norrbackainstitutet.

På den här tiden var Bengt Hollén tränaren som var den bästa. Idag räknas han som en legendarisk tränare och gjorde massor för idrottarna under 60-talet när han var väldigt aktiv. Fimpen var den som lyckades allra bäst av de som gick under hans ledning och blev en världsstjärna i bänkpress inom handikappidrotten. Han var en av de absoluta bästa under hela två decennier och slog igenom 1972.

Bjöd alltid på en show

Ett av våra bästa minnen från Fimpen var 1996 vid Paralympics. Han vann ingen medalj utan kom på en femteplats. Det vi däremot kommer ihåg från den här tävlingen är den show han bjöd på när han skulle lyfta. En landslagskompis kom in och bankade på honom med en klubba. Han var alltid publikens favorit efter att ha bjudit dem på show efter show varje gång han ställde upp i en tävling.

Efter det här Paralympics valde han att sluta helt. Han hade genom åren dragit på sig en del skador och hade dessutom fått en del förslitningsskador. Det var inte bara showerna som gjorde honom till populär. Han bjöd på bra sport och han lyckades mer än en gång slå världsrekord. För handikappade slog han världsrekord hela fyra gånger och det stannar inte där. Förutom att slå rekord för handikappade har han även haft både europarekord och svenska rekord för icke handikappade vilket i sig är en enorm prestation. Han lyckades dessutom göra det mer än en gång. Rekordåren var under 80-talet och som mest lyckades han lyfta 255 kg när han var som allra bäst.

Bjöd alltid på en show

Bjöd alltid på en show

Enda kända handikappidrottaren

Han storhetstid hade sin början under 70-talet och fortsatte sedan under 80-talet ända fram till andra halvan av 90-talet. På många sätt tog han handikappidrottens i ljuset och han var under lång tid den enda handikappidrottare som folk kände till. Hans kändisskap ledde till att han kunde få sponsoravtal och många stora och kända företag sponsrade honom genom åren. Förutom att han var enormt duktig inom bänkpress agerade han alltid som ett proffs och en äkta sportsman.

Han var ett föredöme för många och det var de saker som gjorde honom väldigt populär. Det var inte bara inom bänkpress som han var otroligt duktig. Även om det är mindre känt lyckades han med att träna simning och bli så pass bra att han tog hem flera medaljer från Svenska mästerskap. Innan han bytta till bänkpress var han dessutom en väldigt bra rullstolsåkare. Självklart tog bänkpress över all uppmärksamhet när han började med det. Bland sina vänner var han känd för sitt otroligt glada humör och blev ofta kallad för en glädjespridare. Han hade även en musikalisk talang och spelade de sista åren i ett band.

Fimpen gick bort 2014.