Ara Abrahamian

Ara Abrahamian är ett namn som de flesta svenskar känner igen, men vi kanske inte vet exakt för vad. Han blev omtalad under sin karriär och det berodde mycket på att han kämpade mot orättvisor inom sporten. Ara föddes 1975 i Armenien. Han kom till Sverige under lite annorlunda omständigheter tack vare brottningen och blev sedan svensk medborgare.

Började tävla under svensk flagg

Redan som åttaåring började han träna brottning. På den tiden tillhörde Armenien Sovjetunionen, men kom senare att bli självständiga. När han 1994 tävlade med den armeniska laget i Stockholm Junior Open fick Ara och hans lagkamrater hjälp att stanna kvar i Sverige. När de väl var i Sverige kom de i kontakt med brottarklubben Spårvägen. Där fick de hjälp med att ordna de papper som behövdes för att stanna i Sverige och med att skaffa en bostad. Det här gjorde det även möjligt för Ara att delta internationellt och tävla för det svenska landslaget.

De första mästerskapen efter att han kommit till Sverige deltog han ändå för Armenien. Det var under 1996 och 1998 när han tävlade i EM. Han började tävla för Sverige när han blev svensk medborgare 1998. Samma år som han blev medborgare tog han även den första medaljen på ett SM. Under VM 1999 tävlade han för första gången i de blågula färgerna. Den gången slutade han på en sjätte plats.

Började tävla under svensk flagg

Började tävla under svensk flagg

Ara protesterar på OS

Han fick sin plats i de svenska hemmen under OS 2008 i Peking när han stod upp för vad han tror på och protesterade mot hur han blivit bortdömd i en semifinal. Han ansåg att det var fel. Först vägrade han brottas om bronset, men övertalades att ändå ställa upp. När han mottog sitt brons blev han arg och slängde det i mattan samtidigt som han lämnade prisutdelningen. Hans uppträdande fick konsekvenser och han fråntogs bronset. Det pratades även om att hans kulle få böter och eventuell avstängning, men det är inget som kom att tillämpas.

Han fick ändå gehör för hans protester. Reglerna ändrades och det bestämdes att det ska ske en granskning av videon direkt efter matchen om det inkommer protest. Det här är för att undvika felaktiga bedömningar. Den här kampen han förde mot hur brottningens regler gjorde att vissa kunde få fördelar blev följt av svenska folket och media. Ara hade ingen lätt uppväxt. Han hittade tidigt till brottningen och redan som ung tränade han två gånger om dagen.

När han var 13 år drabbades staden han bodde i av en jordbävning. Aras mamma omkom tyvärr och det satte spår inom honom då han förlorade en förälder i ung ålder. En konflikt mellan Armenien och Azerbajdzjan fick Ara att gå med i det militära. Han valde ändå att hoppa av och ta sig till Sverige när han fick chansen att vara med i Stockholm Junior Open 1994. Även om han inte behöll sitt brons från OS 2008 hade han ett silver sedan 2004 med sig. Han försökte med en comeback 2012, men kvalade inte in. Idag jobbar han som VD på ett bemanningsföretag.