Annika Sörenstam

Jag tänkte fortsätta resan genom framgångsrika svenska idrottare och bland de kvinnliga idrottare som vårt avlånga land lyckats leverera genom åren. Först ut bland svenskorna skrev jag om Pernilla Wiberg följt av Anja Pärson. Nu vänder vi blicken till golfbanan och en som av många anses var den bästa kvinnliga golfspelaren genom tiderna, Annika Sörenstam och jag kan inte mer än hålla med.

Annika föddes den 9 oktober, 1970 och är utan tvivel den bästa svenska kvinnliga golfaren som vi någonsin sett spela fram tills dagen hon drog sig tillbaka från professionell golf, något som skedde efter säsongen under 2008.

Väldigt framgångsrik karriär

Att säga att hon hade en väldigt lyckad karriär vore att ta i, i underkant. Under sin tid som professionell golfare lyckades hon mäkta med att vinna hela 90 internationella tävlingar, vilket gör henne till den framgångsrikaste kvinnliga golfaren av alla, med fler segrar än någon annan kvinnlig golfare. Bland dessa 90 segrar hittar vi vinster från inte mindre än 72 officiella LPGA tävlingar varav tio av dessa var så kallade Majors. Utöver detta har hon sedan ytterligare 18 segrar från andra, internationella tävlingar. Hon toppar även listan över mest inspelade prispengar i LGPA med 22 miljoner dollar i prispengar, två miljoner dollar mer än närmsta rival som för övrigt har spelat över 140 event mer än vad Sörenstam avverkade under sin karriär.

Nu har hon inte bara skördat framgångar på banan utan även vid sidan av med inte mindre än åtta ”Player of the Year” troféer tillsammans med sex Vare troféer som tilldelas LPGA-spelaren med det lägsta medelresultatet under säsongen. Hon är också den enda kvinnan i världen som lyckats gå runt 18 hål på otroligt låga 59 slag, vilket är 13 under par på 18 hål. Hon håller också det rekordet för det lägsta medelresultatet som någon spelare lyckats med under en säsong, något hon uppnådde under 2004, då hon snittade ett medel på 68,69 slag per tävling.

Väldigt framgångsrik karriär

Väldigt framgångsrik karriär

In i historieböckerna

Inte nog med att hon lyckades mäkta med en rad personliga framgångar under sin karriär, hon var även med och representerade Europa i Solheim Cup vid åtta olika tillfällen under perioden 1994 till 2007 och var länge den bäste poängplockaren där fram tills hennes rekord slogs av den engelska golfaren Laura Davis under 2011 års upplaga av Solheim Cup.

Men hennes största prestation i mina ögon sett är inte antalet segrar hon lyckats med eller resultatet på 59 slag, även om det är helt otroligt. Nä, det hon gjorde under 2003 är det som imponerar mig mest, då hon blev den första kvinnan på nästan 60 år att delta i ett PGA-event! Visst, hon missade cutten och tog sig inte vidare till de två avslutande dagarna men då ska det också tilläggas att banan hon spelade på var den längsta av alla under 2004 års PGA-tour, så att ens vara där och ge männen en match, var en prestation i sig. Det skulle också visa sig vara väldigt inspirerande för åskådare varav många åkte väldigt långt för att se henne spela och visa deras döttrar att om man sätter upp ett mål och har en dröm, ge inte upp, en vacker dag kan det vara du som står där.