Anja Pärson

Få har nog vid det här laget missat vem den talangfulla före detta skidåkaren Anja Pärson är. Det är nämligen inte många personer som har så pass mycket talang i backen som Pärson har haft och hon har där med blivit en riktigt omtyckt skidåkare under hennes mest aktiva år. Att hon var en alpinskidåkare känner de flesta till men vem är egentligen Anja Pärson utan skidorna och hur började egentligen hennes stora intresse för just skidåkning?

Allt började 1998

Anja Pärson vars födelsenamn egentligen är Anja Persson föddes i Tärna som ligger beläget i södra Lappland april 1981. Hon växten upp med hennes pappa skidtränaren Anders Pärson och hennes mamma Madelene Pärson. Att intresset för alpin skidåkning kom till henne redan i tidig ålder är kanske inte speciellt konstigt med tanke på att kärleken för skidåkning fanns i blodet redan från starten. Det skulle snarare ha varit lite märkligt om hon faktiskt hade valt att intressera sig för någon helt annan sport. Karriären tog sin start 1998 när hon endast var 17 år gammal och man kan påstå att hon har varit en idrottare som varit väldigt bevakad sedan dess, detta för att hon alltid har lyckats leverera när hon befunnit sig i skidbacken.

Allt började 1998
Allt började 1998

Hennes debut var kanske inte helt felfri då hennes placering inte var den bästa till en början men istället för att få dåligt självförtroende över att hon inte stod som vinnare direkt så valde hon att kämpa vidare vilket skulle visa sig vara en smart taktik för att faktiskt komma närmare prispallen. Endast två veckor senare hände nämligen något som skulle göra att folk inte skulle glömma bort vem Anja Pärson var i första taget när hon vann SM-guld samt ett brons. Det gäller att fortsätta kämpa och inte ge upp direkt för att närma sig en större seger och det förstod Anja Pärsson redan tidigt i sin karriär.

Hennes genombrott kom snabbt. December 1998 visste nämligen alla vem hon var efter att hon där och då imponerade stort och blev den yngsta skidåkaren som någonsin hade vunnit en världscup. Hon var snabb och folk började snabbt lägga märke till henne när hon befann sig i backen och det slutade heller inte där utan hon lyckas imponera under hela sin karriär. 2001 lyckades hon äntligen ta hem ett VM-guld i slalom vilket då även blev hennes första VM-guld men lyckligtvis så blev det långt ifrån hennes sista. Succén fortsatte och hon fortsatte att antingen vinna eller att vara när vinst de allra flesta gångerna som hon tävlade. Att vinna i VM har aldrig varit ett problem för Pärson men lika enkelt att ta hem vinst i OS har det tyvärr inte varit för henne men ibland har det lyckligtvis även gått bra för henne under OS där hennes största vinst var när hon vann guld 2006.

Trotts att det för det mesta har gått riktigt bra för Anja Pärson så meddelade hon 2009 att hon hade bestämt sig för att sluta tävla i alpin skidåkning och så blev det. 2012 deltog hon i sin sista tävling och har efter det börjat att föreläsa. Ibland syns hon även i tv-rutan och agerar då som expertkommentator istället för att själv åka i backen som tidigare.