Avgå Stefan Dahlbo

January 10, 2015 by admin  
Filed under Allmänt

Ordförande i Sveriges Tennisförbund, Stefan Dahlbo, åtalas äntligen.  Tre år för sent men ändå årets mest väntade nyhet.  Sedan HQ har han väl varit ungefär lika poppis som testikelcancer.  Att han ska avgå från förbundet är självklart, att han ens blev ordförande är pinsamt och löjligt.  Att utse en anklagad ekobrottsling till ordförande i ett förbund händer nog bara i Sverige.  De goda nyheterna med Dahlbos avgång är att inget kan bli sämre.  Vem som helst kan ta över och det kan bara bli bättre.  Ironman kanske ska ansöka?  Själv har man bara en balle men ändå tio gånger så mycket balle som Dalbo.  Återstår att se om Dahlbo ens har promille av en balle och avgår på egen begäran.

Dahlbo har en väldig tur som bor i Sverige.  Hade han bott i USA hade han blivit åtalat för flera år sedan och fått minst 25 år i fängelse.  Svenska myndigheter är odugliga på ekobrott och han får väl knappast mer än några år i fängelse.  Det blir väl ändå häftigt för Dalbo att gå omkring med fotboja i fashionable Danderyd.  Dahlbo åtalas alltså tillsammans med flera andra för grovt svindleri samt grovt bokföringsbrott.  När man fuskat så mycket som HQ, brutit i stort sett alla regler och hittat på egna värderingar på värdelösa optioner så blir det inte bra.

Obligatorisk läsning finns här.  Tar tio minuter att läsa igenom men då förstår  man direkt att HQs ledning visste mycket  och inte gjorde någonting annat än att vilseleda och blåneka under ett flertal år.  En alldeles för förenklad bild är att min lägenhet har ett marknadsvärde på 5.5  miljoner.  Personligen tycker dock jag att den är värd 72 miljoner(!).  Jag lånar därför up en stor del av detta från SEB och andra. Någon som ser ett problem med detta…..?  Några godbitar av det som hänt i HQ:

Redan i slutet av 2004 uppmärksammade KPMG, som varit HQ:s revisionsbyrå under många år, problem i bankens egen handel med värdepapper. Då fanns det en orealiserad förlust på 25–30 miljoner kronor.

I ett internt mejl, daterat den 9 december 2008, slår KPMG:s experter fast att HQ:s värdering av den egna optionsportföljen är ett ”katastrofområde”

Sex dagar senare, den 21 januari, blir granskningen av HQ:s värdering, som är en del av arbetet med bokslutet, klar och läggs fram till HQ. Rapporten lyfter fram flera områden där HQ:s brister är stora. Problemen är så allvarliga att de bör åtgärdas inom tre månader. HQ bryter mot reglerna på sex punkter.

Samtidigt konstaterar KPMG att HQ har blåst upp värdet i sin optionsportfölj med 159 miljoner kronor.

Men det är inte enbart revisorn på KPMG och HQ:s riskavdelning som utbyter information. Riskavdelningen och finanschefen på HQ berättar för KPMG att koncernens högsta ledning – styrelseordförande Mats Qviberg, styrelseledamot och tidigare vd Stefan Dahlbo och vd Mikael König – har gått igenom värderingarna under de sista månaderna av 2009.

Den interna mejlväxlingen den 22 januari 2010 mellan Johan Dyrefors och hans kollegor på KPMG visar att prisskillnaden i HQ:s prissättning under 2009 har ökat jämfört med 2008. Strax därefter får Johan Dyrefors ett mejl med sifferunderlag där hans kollega i revisorsteamet konstaterar att prisskillnaden ligger på 323 miljoner kronor per den sista december 2009 – motsvarade 40 procent av bankens egna kapital. Prisskillnaden var vid ett tillfälle däremot rejält högre än så – nästan 2,1 miljarder kronor.

För de som jobbat många år i finansbranschen kommer åtalet inte som någon överraskning.  HQ var alltid kända som ohederliga, snåla idioter som gjorde vad som helst för en krona. Man kunde fuska obegränsat för att nå sina mål. Där var alltså Dahlbo ordförande samt även ledamot i styrelsen.

Jag hade turen att jobba i branschen och ha HQ som kunder.  Det innebar att man förstås aldrig skulle investera en enda krona i detta  företag.  Det förvånar nog många men i branschen så har de allra flesta aktörer en slags hederskod.  Om jag tex köper 50 mio EUR/USD till ett felpris, man kanske trycker på fel knapp eller något annat händer, så ringer man bara upp handlaren och vederbörande cancellerar direkt affären. Var priset klart fel så tar man bort affären.  Alltid.  Utom förstås när det gäller HQ.

Dessa idioter satte i system att endast handla på felpriser och låtsades sedan som ingenting.  När man påpekade det enorma felpriset, pga av systemfel eller annat, så sket de fullständigt i detta.  Den enda motpart som agerade som HQ under alla år var AIG.  Även denna bank gick i en spektakulär konkurs där man torskade flera hundra miljarder dollar.  Bland banker stod AIG för Assholes In Greenwich.  Idioter precis som HQ.

SVTFs ordförande är verkligen en stor tillgång för svensk tennis.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

No related posts.

Kommentarer

Ett Svar till “Avgå Stefan Dahlbo”

Trackbacks

Titta vad andra sger om detta inlgg......
  1. [...] stort grattis även till Svenska Tennissförbundet med ekobrottsanklagade Stefan Dahlbo i spetsen.  Eller vänta.  SVTF har inte haft det minsta att göra med Ymer.  De har inte gjort [...]